De auktoriserade redovisningskonsulterna Kristina Åkerström och Helene Jansson strävar alltid efter att ligga i framkant med sin verksamhet. En av de stora utmaningarna för framtidens byråledarskap är dock att visa på nyttan av professionell hjälp. Fler möten med kunderna är ett steg på vägen.

Sedan flera år tillbaka driver de auktoriserade redovisningskonsulterna Kristina Åkerström och Helene Jansson en redovisningsbyrå tillsammans i Stockholm. De har sina kunder i sina egna verksamheter Horisont Redovisning AB och Helene Jansson Redovisning AB, medan anställda och hyreskontrakt med mera ligger i det gemensamma bolaget Premio Ekonomikonsult AB. Verksamheten går bra och kunderna strömmar till. Ändå står de båda inför utmaningar då branschen förändras och kräver ett nytt byråledarskap.

– Framför allt handlar det om att få med sig alla, både kunder och medarbetare, åt samma håll. Det är extremt viktigt, säger Kristina Åkerström.

I höstas gick de Byråledarutbildning – för framtidens ledare, hos FAR Akademi och i samma veva ordnade de en konferens för sina anställda. Då passade de på att tillämpa några av sina nya lärdomar.

– Utbildningen vi gick har fått både oss och våra anställda att tänka till. Det är så lätt att bara köra på och jobba, jobba, jobba. Nu har vi fått stanna upp och fundera på vart vi är på väg, säger Helene Jansson.

En del i det är arbetet med affärsplanen. Visst har en sådan funnits innan, men inte nedskriven på papper utan mest i huvudet på Kristina Åkerström och Helene Jansson. När affärsplanen blev nedtecknad på papper och konkretiserad blev den plötsligt mer betydelsefull.

– Vi insåg att visst är det viktigt att belysa det som är bra och det som fungerar, men det är också viktigt att ha fokus på vad vi kan göra bättre. Att sitta och diskutera affärsplanen ger oss också en möjlighet att säkerställa att alla drar åt samma håll, säger Helene Jansson.

De båda auktoriserade redovisningskonsulterna konstaterar också att digitaliseringen är en viktig del av framtiden. Några kunder har börjat efterfråga skanningfunktioner, men långt ifrån alla. Kristina Åkerström tror att det blir branschen som kommer att vara drivande i utvecklingen.

I sin egen verksamhet ligger de gärna i framkant och är tidigt ute när det gäller att haka på utvecklingen. Bland annat såg de snabbt till att auktorisera sig för att kunna ge ytterligare värde åt kunderna.

– När man är auktoriserad finns krav på vidareutbildning, så att kunderna vet att vi ständigt är uppdaterade. Och där passar byråledarutbildningen in för oss, säger Kristina Åkerström.

På byrån står sedan en tid tillbaka digitaliseringen i fokus, och man har kommit en bra bit med att se över sina programvaror och system för att avgöra vad som bäst kan möta framtida behov.

– Digitaliseringen är ett område där branschen inte får halka efter. För oss på byrån handlar det om att effektivisera arbetet ytterligare och i största möjliga mån undvika dubbelarbete för att kunna skapa mer nytta för kunden. Vi måste vara tydliga med hur digitaliseringen kan underlätta för kunden, säger Kristina Åkerström.

Hon betonar också vikten av att vara auktoriserad och behovet av att tydliggöra yrkesrollerna för kunderna, och framför allt behovet av att visa vad professionell hjälp faktiskt ger kunden.

– Kunden ska kunna fokusera på det han eller hon är bra på och lita på att vi gör ett bra jobb, säger Kristina Åkerström.

Att möta kundens förväntningar är a och o, och att ge kunderna ett bra underlag för beslutsfattande i deras dagliga verksamhet. Att arbeta proaktivt mot kunden är framtiden, men för Kristina Åkerström och Helene Jansson är det inte något nytt, utan ett arbetssätt de redan håller på med.

– Vi visar kunderna vilken nytta de har av vårt arbete i sitt beslutsfattande, och den dagliga driften av företaget. Samtidigt är det viktigt för oss att förklara för kunden vilka förväntningar vi har på dem, och att vår produkt blir ännu bättre om underlaget de lämnar in till oss är bra, säger hon.

Kristina Åkerström och Helene Jansson jobbar hårt med att förklara vad det innebär att de är auktoriserade och vilka fördelar det innebär för kunden.

Ett sätt är att träffa sina kunder ofta och att inte bara ha kontakt på telefon och mail när det är dags att ta emot material och leverera rapporter. I vissa fall kan det handla om att diskuterat en konkret fråga, men också bara för att det är viktigt med kundrelationer och att nätverka.

– Här arbetar vi med avstämningspärmar och jobbar enligt Reko med goda interna rutiner, och det är bra för kunderna att känna till, säger Helene Jansson.

Strax före jul bjöd Helene Jansson och Kristina Åkerström in kunder och samarbetspartners till ett glöggmingel på byrån. Ett mycket lyckat event som de funderar på att göra till en tradition.

– Det var mycket uppskattat och det dröjde inte länge innan visitkorten började byta ägare. Samtidigt fick våra kunder en chans att se vilka vi är och hur vi jobbar. Det är en bra möjlighet för oss att förklara vad vi gör och skapa en bättre relation till våra kunder, säger Kristina Åkerström.

Charlotta Marténg