Fiktiva berättelser där revisorer spelar huvudrollen hör inte till vanligheterna. Men Skatterevisorn från Norrtälje, skriven av Håkan Molén, är en av dem.

– Alla mina romaner har en viss verklighetsbakgrund hämtat från sådant jag själv varit med om. Genomgående kryddar jag med ren fiction. Skatterevisorn är en verklig person som var känd för sina totalt hänsynslösa arbetsmetoder, säger Håkan Molén.

Han berättar att en av skatterevisorns arbetsmetoder gick ut på att redan innan ett ärende var färdigbehandlat av läns- och kammarrätt, lämna över ärendet till Kronofogdemyndigheten för åtgärder som kunde ruinera och sätta en oskyldig företagare i konkurs bara utifrån misstanken om skattefusk. Fick sedan företagaren rätt i en rättsinstans var katastrofen redan ett faktum.

– Skattemyndigheten tvår sina händer och säger att alla regler har följts, empati och medmänsklighet saknas helt, säger Håkan Molén.

Sedan många år är han bosatt i Spanien och han började skriva när han var i 60-årsåldern. I dag är han 72 år, och har ytterligare böcker på gång. En av de kommande böckerna blir en renodlad deckare och bygger på ren fiction.

– Den skriver jag tillsammans med min son, och den beräknas komma ut till sommaren, säger Håkan Molén.

Han håller också på med en bok, som kommer i två delar, och som heter ”Bröderna från Norrtälje”.

– Handlingen utspelar sig kring två bröder som gjorde sig ett namn i Stockholms undre värld, berättar Håkan Molén.

Charlotta Marténg