Att tänka på beträffande skriftliga uttalanden

Tillsynsnämnden har i ett antal fall riktat kritik mot revisorer för att skriftliga yttranden från företagsledningen inhämtats alltför sent eller alltför tidigt (se bland annat dnr 2014-487). Enligt ISA 580 p. 14 ska datumet för de skriftliga uttalandena vara så nära datumet för revisionsberättelsen som det är praktiskt möjligt.

Registrerats som revisor utan att ha åtagit sig uppdraget

Vid tillsynsnämndens sammanträde 6 november behandlades ett ärende där en revisor förutsatt att en underrättelse från Bolagsverket om att han valts till revisor byggde på ett missförstånd. I beslutet framhålls att det måste ställas höga krav på en revisor som uppmärksammar att han eller hon har registrerats som revisor i ett företag utan att ha åtagit sig uppdraget. Det krävs att revisorn omgående vidtar antingen de åtgärder som krävs för att den felaktiga registreringen ska upphöra eller de åtgärder som krävs för att kunna utföra revisionen. I det förstnämnda fallet ska revisorn omgående informera Bolagsverket om att registreringen bygger på felaktiga premisser och informera det företag registreringen gäller. Detta för att inte försätta klienten i så kallad revisorsnöd (dnr 2015-378).

Tack för mig

Jag har nu haft förmånen att få vara chef för RN under drygt tre år. Det har varit en tid då revisorskåren varit i strålkastarljuset. Det har varit spännande att följa hur branschen arbetat med förtroendefrågor och hur revisorsrollen utvecklats under den tid jag varit myndighetschef. Det kommer säkert att bli minst lika spännande att följa utvecklingen framöver. Revisionskvalitet och oberoende (både det faktiska och det synbara) – två grundbultar för att bygga förtroende – är frågor som jag tror kommer att stå på agendan för lång tid framåt. Sommaren 2016 träder EU:s revisionsreform i kraft. Detta kommer att ha stor betydelse både för revisorerna och för RN som tillsynsmyndighet.

Sist men inte minst: Ett tack till de kunniga och engagerade revisorer som jag mött under de gångna åren och ett tack till Balans som välvilligt har upplåtit en spalt så jag fått tillfälle att nå ut med information till kåren.

Anita Wickström

Revisorsnämndens chef skriver om aktuella frågor och beslut i Balans.