FAR:s grafiska profil har uppdaterats för att matcha ett nytt utbud av varor och tjänster. Tydligare logga och nya färger stärker FAR:s synlighet i en allt mer digitaliserad värld.

Den uppmärksamma noterade kanske att något var lite annorlunda med FAR på årets branschdagar. Förutom delatagarrekord och rasslande flöden i sociala medier presenterades FAR:s uppdaterade logga för första gången: svart text mot mörklila bakgrund vid FAR:s papperslösa monter. Den lite kraftigare loggan syftar just till att fungera i den nya digitala världen.

– När jag som ny kommunikationschef tittade igenom FAR:s varumärkesmanual blev det påtagligt hur mycket som hänt på bara några år. Den digitala världen lyste verkligen med sin frånvaro, säger Lena Henriksson, kommunikationschef på FAR och tillägger:

– I och med att vi digitaliserar vårt utbud genom bland annat webbinarier, e-kurser och den digitala tjänsten FAR online, och har stärkt vår närvaro i sociala medier, måste varumärket hänga med.

Samma digitala resa som FAR uppmanar sina medlemmar att göra, måste man också göra själv. Varumärket är en komponent i digitaliseringen, och det handlar om betydligt mer än yta.

– Design ska helst vara en lösning på ett givet problem, säger Nikolaj Kledzik, design director på Identity Works, som fick uppdraget att se över FAR:s varumärkesmanual.

Identity Works började med att göra en bred analys av FAR:s varumärke för att sedan identifiera konkreta problem att åtgärda. Det grafiska uttrycket, det vill säga loggan, grafiska element och färgsättning står i fokus för förändringen denna gång.

– Vi såg ett par viktiga problem, dels att den tidigare tvåfärgade loggan innebar begränsningar för vilka bakgrunder man kunde använda, dels att den gamla färgkoden var alltför begränsad för att kunna särskilja olika publikationer från varandra, säger Nikolaj Kledzik.

Många företag och organisationer har en specifik färg som de förknippas med och gärna vill hålla fast vid. I FAR:s fall är den färgen gul efter FAR:s samlingsvolym, som känns igen på sin gula färg.

– Problemet är att man aldrig kan kontrollera färgåtergivning fullt ut, särskilt inte i en digital miljö. Alla datorskärmar är olika inställda, om man exempelvis går till någon av de större återförsäljare av tv-apparater kan man se hur samma tevebild återges olika på varje skärm.

Därför är det enligt Nikolaj Kledzik klokt att skapa en grafisk identitet som är färgneutral, det vill säga att man skapar igenkänning genom sättet som man arbeta med sin grafiska identitet (färg, form och typsnitt) snarare än att koppla identiteten till en viss färg.

– Förutsättningarna förändras hela tiden och då behöver formen förändras för att behålla sin styrka. FAR är ett starkt varumärke med en stark logga och många förknippar den gula färgen med FAR. Den identiteten ville vi inte förstöra, utan det vi har gjort är ganska små förändringar, men som ändå kan upplevas som stora, säger Nilkolaj Kledzik.

Resultatet har blivit ett nytt uttryck som samtidigt är både mer samlat och mer fritt.

Samlingen gäller namnet. Oavsett om det gäller utbildning och böcker (FAR Akademi) eller digitala produkter (FAR online) så är FAR det varumärke som kunder och medlemmar identifierar. Därför innehåller den uppdaterade loggan enbart namnet FAR. Den blir också enfärgad svart eller vit för att kunna användas mot vilken bakgrund som helst. Slutligen är den lite kraftigare för att inte bli flimrig när den används i en digital miljö.

När det gäller färgerna däremot, har Identity Works fört in mer frihet.

– Vi intervjuade dem som arbetar med FAR:s grafiska identitet i vardagen, de som sätter FAR:s böcker, broschyrer och kursmaterial med mera. Trots att de hade ett stort antal färger, var antalet färgkombinationer begränsat. Det gjorde att det var svårt att särskilja exempelvis olika böcker från varandra.

Lösningen blev att Nikolaj Kledzik och hans kollegor ”låste upp” färgerna. Den gula fick vara kvar, men kommer numer i fem olika nyanser och kompletteras med ytterligare två färger – grått och lila. Till de tre huvudfärgerna kommer en palett av pasteller.

– Sammantaget är det tolv olika färger och ytterligare fler nyanser. Till skillnad från tidigare kan dessa kombineras fritt, så antalet unika färgställningar är i princip oändligt, säger Nikolaj Kledzik.

För att skapa ytterligare möjligheter till variation inom ramen för FAR:s grafiska profil har Identity Works valt att omtolka A:et som i FAR:s logga är utformat som en pil.

– Ni kallar den för pilen, men vi såg den som ett större än eller mindre än-tecken och har med inspiration därifrån introducerat ökade kontraster i FAR:s grafiska profil: En kulörstark färg ska kunna kombineras med en ljus pastell och vi tycker också att man kan arbeta med större kontrast i rubriker, säger Nikolaj Kledzik.

A:et, pilen eller vad man väljer att kalla det grafiska elementet är också uppbrutet i sina beståndsdelar och kommer i framtiden att synas i form av nya grafiska mönster. De långa linjerna i pilen återfinns även i skärningen mellan två färger på omslag och bildbakgrunder.

– Vår förhoppning är att FAR:s personal ska tycka att den nya varumärkesmanualen är rolig att arbeta med, för det är då det kommer bli bra, säger Nikolaj Kledzik.

Lena Henriksson är entusiastisk över samarbetet och resultatet, men det blir ingen stor lansering utan förändringen kommer att göras successivt.

– Detta är ju inte ett varumärkesbyte, utan vi anpassar vårt varumärke till den tid vi lever i och nya behov som uppstår. Vi kommer att byta ut våra produkter kontinuerligt i takt med att gamla tar slut. Vi gör det på ett ekonomiskt och hållbart sätt, säger Lena Henriksson.

Rakel Lennartsson