2014 ökade den ekonomiska tillväxten i världen för första gången mer än koldioxidutsläppen. Det visar PwC:s index som följt utvecklingen sedan millennieskiftet. På det hela taget har näringslivet en hel del positiva nyheter till politikerna som just nu förhandlar utsläppsmål i Paris.

Samtidigit som förhandlare från FN:s medlemsländer möts i Paris för att enas kring nya globala klimatmål, passar representanter från näringslivet på att träffas i sina respektive nätverk för att diskutera hur företagen kommer att påverkas av de nya målen, och inte minst hur företagen kan bidra till arbetet med att minimera skadliga utsläpp.

– Vi vill engagera oss från vårt håll. Politikerna kan sätta ramar och regler och besluta om nationella utsläppsmål, men i slutändan är det de stora företagen som kommer att behöva agera, säger Fredrik Franke, ansvarig för hållbarhetsrådgivning på PwC, Sverige.

Enbart PwC samlar närmare 1000 hållbarhetsexperter i sitt globala nätverk och ett knappt 100-tal av dem kommer att träffas i Paris.

– Vi har ett årligt möte inom nätverket och i år passar vi på att förlägga det till Paris, säger Fredrik Franke.

En positiv nyhet lagom till klimatmötet i Paris är att PwC för första gången sedan mätningarnas början (år 2000) 2014 konstaterade ett trendbrott när det gäller kopplingen mellan tillväxt och utsläpp.

– Det finns ingen som inte vill minska utsläppen. Vad alla brottas med är att det inte går att säga nej till tillväxt, framför allt inte i utvecklingsländerna som tycker att det är deras tur nu. Men nu har vi för första gången sett en minskning av utsläppen samtidigt som takten i tillväxten har ökat, vilket tyder på ett genomslag för nya teknologier och förändrade konsumtionsmönster, säger Fredrik Franke. En viktig aktör på näringslivssidan är World Business Council for Sustainable Development (WBCSD). I samarbete med PwC har WBCSD tagit fram rapporten Low Carbon Technology Parternship initiative (LCTPi) som pekar på vad industrin kan göra redan i dag, utan varken nya regler eller nya innovationer.

PwC har hjälpt till med beräkningen av hur mycket koldioxidutsläpp vi skulle spara om allt det som är tekniskt möjligt att göra redan i dag också gjordes. Resultatet är imponerande 65 procent.

– Det här är vårt bidrag till klimatmötet, det visar att vi skulle kunna komma drygt halvvägs utan nya regleringar, säger Fredrik Franke.

Rakel Lennartsson

Klimatmötet i Paris

  • Pågår nu (30 november till 11 december). Världens länder har samlats i Paris för COP21, det tjugoförsta partsmötet under FN:s klimatkonvention. Länderna ska enas om ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla från år 2020.

  • Den kritiska gränsen för hur stor höjning av medeltemperaturen som jorden tål går vid 2 grader. Enligt PwC:s beräkningar krävs en årlig minskningstakt av koldioxidintensiteten (mätt som tCO2/$m BNP) på 6,3 procent till år 2100 för att inte överskrida denna. Med de löften länderna gav inför Parismötet skulle minskningstakten bli 3 procent årligen fram till 2030.