Att inte ha en egen arbetsplats på kontoret ökar risken för arbetsplatskonflikter. Det visar en ny studie som gjorts bland drygt 5000 kontorsanställda.

Hur arbetsplatsen är utformad påverkar de anställda på en rad olika områden. Inte bara när det handlar om hur bra de trivs eller hur effektivt de arbetar utan också hur konfliktbenägna de anställda blir.

I en artikel på Stressforskningsinstitutets hemsida uttalar sig Christina Bodin Danielsson, forskare på Arkitekturskolan KTH och Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet om studien:

– Kvinnorna är betydligt mer känsliga för miljöpåverkan än män – både så att de påverkas positivt och negativt i högre grad. Just att skillnaden mellan könen är så stor är det viktigaste vi kommit fram till i vår forskning, säger Christina Bodin Danielsson.

5.229 kontorsanställda har medverkat i studien och det som forskarna kan konstatera är att moderna kontor utan egna arbetsplatser och med mycket grupparbeten höjer risken för arbetsplatskonflikter.

I studien konstateras att risken att kvinnor ska hamna i arbetsplatskonflikter tydligt påverkas av miljön de arbetar i. Flexkontor, som är populärt på moderna kontor och innebär att du inte har en egen arbetsplats, och kombikontor höjer risken för konflikter.Öppna kontorslandskap med minst 25 personer minskar däremot risken för kvinnornas del.

Generellt hamnar män oftare i arbetsplatskonflikter än vad kvinnor gör, och den enda typ av kontorsmiljö som gör män mer konfliktbenägna är kombikontor designade efter en hög grad av grupparbete.

Forskarna konstaterar dock att studiens slutsatser inte behöver betyda att man ska undvika de moderna kontorsformerna flexkontor och kombikontor. Däremot bör man som chef fundera över hur ledarskapet påverkar medarbetarna i en situation då de inte har några egna arbetsplatser.

Christina Bodin Danielsson konstaterar att det finns fördelar med de nya kontorstyperna:

– Men man måste känna till de här riskerna. Arbetsplatskonflikter är ett stort problem både för de enskildas hälsa och för att det kostar mycket och sänker produktiviteten, säger hon i artikeln på Stressforskningsinstitutets hemsida.

Charlotta Marténg

Studien heter ”The relation between office type and workplace conflict: A gender and noise perspectiv”. Förutom Christina Bodin Danielsson har även Lennart Bodin vid Karolinska Institutet, Töres Theorell på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och Cornelia Wulff vid Mälardalens högskola arbetat med studien.