Bengt Lignell är lantbrukaren som av en slump blev redovisningskonsult. Intresset för travhästar har funnits sedan tonåren, och i arbetet har hästbeskattning blivit hans nisch.

Du har ett stort intresse för travhästar?

– När jag var tonåring visade det sig att det låg ett större travstall mycket nära bostaden jag flyttat till och sedan dess har jag varit intresserad av travhästar. Mitt hästintresse gäller enbart travhästar, inte galopphästar – även om travhästar tyvärr galopperar ibland. Ridintresset i familjen stod mina döttrar för. De hade ridhäst i tonåren.

Intresset sträcker sig så långt att du även är delägare i travhästar?

– En lantbrukare på en granngård födde upp travhästar och övertalade mig att bli delägare i en av hans hästar. Det var under mitten av 1980-talet och jag var inte svårövertalad. Sedan dess har det blivit några delägda hästar under åren. För närvarande deläger jag två hästar hos en Solvallatränare.

Vad är det som är så roligt med travhästar?

– Vad som lockar mig, utöver att det är trevliga djur, är den sociala aspekten på hästägandet. Då det är mycket dyrt för gemene man att äga en travhäst är det ofta flera delägare på varje häst. Att tillsammans träffas och umgås i stallet eller på tävlingar ger mig ett stort mervärde. Vinner hästen sedan lite pengar ibland, så är det en bonus.

Tävlar du själv?

– Nej, jag är enbart passiv hästägare. Men många resor kan det bli då hästarna ibland startar på banor långt från hemorten.

Hur kom det sig att du blev redovisningskonsult?

– Mitt nuvarande yrkesval är mer av en tillfällighet. Jag var tidigare lantbrukare och var kund hos min nuvarande arbetsgivare. Vid ett tillfälle frågade dåvarande chefen om jag ville börja jobba hos honom, jag svarade ja, och på den vägen är det.

Du har specialiserat dig på hästbeskattning?

– Hästbeskattning inom travet är egentligen ingen liten nisch då det föds cirka 3.000 hästar per år, och cirka 25.000 hästar tävlar varje år. Då det ofta finns många delägare på samma häst finns det också en stor potentiell kundgrupp inom denna nisch. För mig är det inspirerande att jobba med dess kunder då jag kan kombinera mitt ekonomiska kunnande med en stor branschkännedom, vilket ger en mycket bra kontakt med kunden.

Varför är travsport en så stor folksport?

– Det som lockar är nog att jobba med levande djur och den gemenskap det ger med både djur och människor. Sedan ska man inte förringa att möjligheten att tjäna pengar är en drivkraft. Att syssla med travhästar är för många ”ett sätt att leva”.

Charlotta Marténg

FAKTA:

Bengt Lignell

Yrke: Redovisningskonsult LR Revision & Redovisning Sollentuna.

Ålder: 70.

Bor: Färingsö i Ekerö kommun.

Familj: Frånskild med tre barn och fem barnbarn.

Drömmer om: Har ingen direkt dröm, men ser fram emot att om något år få ägna mer tid åt barnbarn och hästar.

Övriga intressen: Förutom familjen, att laga god mat (säger i varje fall de jag bjuder) och gärna ett gott vin därtill.