De tror fortfarande på sin egen verksamhet men är något mindre optimistiska när det gäller den globala tillväxten. PwC har för 18:e året frågat vd:ar på alla kontinenter om deras syn på tillväxten inför det nya året.

1322 VD:ar från 77 länder över hela världen har svarat på PwC:s intervjuundersökning. Sammantaget är de något mindre optimistiska jämför med förra året. Andelen som tror på ökad global tillväxt har sjunkit från 44 till 37 procent. Men framför allt har andelen pessimister blivit större. 17 procent av vd:arna tror att 2015 kommer innebära en tillbakagång för den globala ekonomin. Det är mer än dubbelt så många jämfört med förra året. 2013 var det bara 7 procent som trodde på en minskad tillväxt.

Undersökningen visar emellertid på stora regionala skillnader. Vd:ar i Sydostasien är mest optimistiska i sin syn på den globala konjunkturen, 45 procent av dem tror på ökad tillväxt, medan motsvarande siffra för Centraleuropa och Östeuropa bara är 16 procent.

Trots vikande tilltro till den globala tillväxten, fortsätter vd:arna i PwC:s undersökning att vara optimistiska när det gäller det egna företagets framtidsutsikter. Här syns till och med en ökning, 39 procent har mycket stor tilltro när det gäller det egna företagets tillväxt, jämfört med 36 procent förra året.

Rakel Lennartsson