Fler disciplinärenden avgjorda

Under 2014 avgjorde RN 145 disciplinärenden. Av dessa ärenden avgjordes 66 procent inom ett år. Det innebär att RN under året avgjorde fler ärenden än under föregående år och att fler ärenden avgjordes än 2013 och 2012; 96 ärenden mot 74 respektive 62 ärenden.

Glöm inte timkraven...

För att bli auktoriserad revisor och för att få fortsatt auktorisation eller godkännande som revisor krävs enligt RN:s föreskrifter att sökanden under de fem år som närmast föregår ansökan ska ha utövat revisionsverksamhet omfattande minst 1.500 timmar. Mer än 750 av dessa timmar ska ha avsett lagstadgad revision. Eftersom möjligheterna att få undantag från timkraven är mycket begränsade och RN under senare år avslagit flera förnyelseansökningar på grund av att kraven inte uppfyllts vill jag påminna om dessa.

... och fortbildningskravet

Revisorer ska genomgå fortbildning i den omfattning som följer av god revisorssed, vilket innebär att revisorer ska följa de krav som meddelas av FAR. Vidare gäller enligt RN:s föreskrifter att fortbildningen under de fem år som närmast föregår en ansökan om fortsatt auktorisation eller godkännande ska omfatta minst 100 verifierbara timmar. Vad som avses med verifierbar fortbildning tas upp på RN:s hemsida. Där framgår också att RN har ett något snävare synsätt på vad som godtas som verifierbar fortbildning än FAR.

Förtida avgång

Vid tillsynsnämndens sammanträde 18 december 2014 avgjordes bland annat ett ärende om förhandsbesked (dnr 2014-1430). Nämnden framhöll att en revisor i allmänhet inte utan tungt vägande skäl, får avsäga sig ett revisionsuppdrag i förtid, om det innebär olägenheter för revisionsklienten. Det innebär att en revisor oftast inte kan avgå i förtid från ett uppdrag i syfte att engagera sig i sidoverksamhet.

Koncernrevisorns ansvar för dotterbolag

Vid tillsynsnämndens sammanträde 18 december 2014 tog RN i ett disciplinärende (dnr 2013-40) för första gången upp frågan om vilket ansvar en koncernrevisor har enligt ISA 600 för arbete som utförts av en revisor i ett dotterbolag.

Anita Wickström

Revisorsnämndens chef skriver om aktuella frågor och beslut i Balans.