Frågan om revisorns oberoende kom i centrum när media granskade SCA. I media framstod det som att Anna-Clara af Ekenstam, PwC, deltagit i jaktresor arrangerade av SCA, och lämpligheten i detta ifrågasattes. I efterhand konstaterar PwC Sveriges vd Peter Nyllinge att deltagandet var olyckligt.

Den som har tagit del av DI och SvD de senaste månaderna har kunnat följa turerna kring SCA:s ledning och Jan Johansson, som i mitten av februari lämnade uppdraget som vd med omedelbar verkan. Åtskilliga artiklar har skrivits om de förmåner och vanor som personer inom SCA:s ledning ska ha tillåtit sig. Bland annat har det framkommit att Jan Johansson vid flera tillfällen använt företagets affärsflyg och tagit med sig vänner på jakt samt gjort resor till fotbolls-VM i Brasilien.

Huruvida medias bevakning överensstämmer med sanningen får framtiden och pågående utredningar utvisa. SCA har kontinuerligt bemött mediekritiken genom pressmeddelanden på sin hemsida, och ger en annan bild av det som presenterats i media. Bland annat meddelade Jan Johansson i slutet av januari att bolaget skulle göra en analys över om det i framtiden ska äga eller hyra affärsflyg. Även policyn för affärsflyg ändrades, och SCA beslutade att tiden då respektive eller närstående får flyga i affärsflyg som hyrs eller ägs av SCA är förbi.

När det gäller resorna till Brasilien kommenterade Jan Johansson och SCA på följande sätt:

”Som vd gör jag kontinuerligt regionala så kallade business reviews. För Sydamerika 2014 gjordes den i samband med fotbolls-VM. Under mitt besök i Brasilien gjorde jag en rad kund- och verksamhetsbesök samt en genomlysning av strategiska expansionsmöjligheter. Som vi tidigare kommunicerat är Brasilien ett av de länder vi vill expandera igenom bl a förvärv. Och resan gav mig en möjlighet att på plats se över olika möjligheter till expansion. Jag hade även möten med företrädare för Sverige i Brasilien som gav mig en genomgång av Brasiliens ekonomiska utveckling. Även denna resa kommer att vara en del i de oberoende granskningar som nu pågår.”

I media har även framkommit att SCA:s revisor Anna-Clara af Ekenstam och hennes företrädare, från PwC, deltagit i M&A-seminarier, som i tidningarna beskrivits som rena jaktresor. Deltagandet har ifrågasatts från flera håll och revisorns oberoende har kommit i fokus.

Att det skulle handla om en ren jaktresa tillbakavisas av PwC.

– Syftet för revisorn med att delta i sammankomsten var att få tillfälle att diskutera aktuella frågor för SCA med tjänstemän och rådgivare som arbetade med M&A-frågor. Inbjudan kom från tjänstemän och bland deltagarna fanns inga personer med ansvar för den finansiella rapporteringen eller för val av revisor, framhåller Peter Nyllinge, vd PwC Sverige.

Om den här typen av inbjudningar är vanliga eller inte i branschen har Peter Nyllinge ingen uppfattning om, men han konstaterar att vid varje inbjudan till en kundaktivitet görs inom PwC en bedömning av omständigheterna i det enskilda fallet. Sedan tar man ställning till om det är lämpligt att delta eller inte.

– I detta fall bedömdes ett deltagande vara till nytta för revisionen. Jaktinslaget sågs i det sammanhanget vara av underordnad betydelse. Revisorn reste med reguljärflyg som bekostades av PwC och deltagandet var avstämt med PwC:s företagsledning, säger Peter Nyllinge.

Men samtidigt som PwC menar att deltagandet var till nytta för revisionen har man påverkats av skriverierna som varit.

– Såsom M&A-sammankomsterna har kommit att upplevas av dem som läst tidningsartiklarna och med hänsyn till hela den nu uppkomna situationen kring SCA, så var det naturligtvis olyckligt att vår revisor deltog. Vi har tagit stort intryck av de diskussioner som uppkommit och kommer att ta med oss det i framtida bedömningar, säger Peter Nyllinge.

FAR:s generalsekreterare Dan Brännström tycker att det är bra att PwC nu har gått ut och berättat om sin prövning av oberoendet i de aktuella fallen.

– I den uppkomna situationen är transparens enda sättet att vinna förtroende. Jag tror också att rapporteringen från såväl den ordinarie revisionen som de olika utredningarna kommer att kasta nytt ljus över händelserna, säger han.

I februari kom beskedet att åklagare inlett en förundersökning i samband med de turer kring SCA som avslöjats i media. Parallellt med förundersökningen pågår även två andra utredningar. Dels har PwC:s ordförande Peter Clemedtson fått i uppdrag att titta på hur SCA:s affärsflyg har använts av anställda inom SCA, och dels har Svante Forsberg på Deloitte och Johan Munck, före detta justitieråd i Högsta domstolen, fått i uppdrag att göra ytterligare en granskning av bland annat nyttjandet av affärsflyget. Granskningarna välkomnas av SCA och ska vara klara och ha presenterats för ägarna före SCA:s bolagsstämma 15 april.

Balans har varit i kontakt med Deloitte och Svante Forsberg, som under pågående utredning avböjer att kommentera frågan. När det gäller PwC:s granskning av SCA:s flygresor konstaterar Peter Nyllinge att SCA:s styrelse gav PwC uppdraget i samband med att medias rapportering började.

– Det är naturligt att styrelsen i första hand vänder sig till bolagets revisor. Då vi bedömde att den fördjupande granskningen var förenlig med revisorslagens oberoenderegler accepterade vi uppdraget, säger Peter Nyllinge.

Han har förståelse för att det i allmänhetens ögon kan uppfattas som att man sitter på dubbla stolar.

– Vi förstår att det kan uppfattas så, vilket är olyckligt. Samtidigt vore det inte bra för näringsliv och samhälle om inte ett bolags styrelse skulle få be bolagets revisor att vid behov genomföra fördjupande granskningar, säger Peter Nyllinge.

Charlotta Marténg