Med de senaste årens ökningstakt, kommer det att ta ytterligare flera decennier innan ägandet i revisionsbyråbranschen blir jämställt. På tio år har andelen kvinnor bland delägarna i de sju största revisionsbyråerna ökat med 7,45 procentenheter.

De sysselsätter en majoritet av revisions- och rådgivningsbranschens medlemmar och bär ett tungt ansvar för den ekonomiska rapporteringen i Sveriges viktigaste bolag. De är branschens mäktigaste, sett till pengar och inflytande. Och utgörs till 81 procent av män. Kvinnorna blir något fler för varje år, men delägarna som grupp är fortfarande långt ifrån jämställd. Med samma ökningstakt som vi sett de senaste tio åren kommer det ta ytterligare en hel generation, 28 år, innan delägarskapet i branschen kan betraktas som jämställt, det vill säga att kvinnor utgör minst 40 procent av delägarna i de sju största revisionsbyråerna. Kommer kvinnorna att vilja vänta så länge?

Ägar- och delägarskapet i revisions- och rådgivningsbranschen speglar nämligen inte kvinnornas frammarsch i alla övriga delar av branschen. Närmare tre fjärdedelar av redovisningskonsulterna är kvinnor. Och andelen kvinnor ökar bland både revisorer och skattejurister. Vi har även sett hur allt fler kvinnor tagit ledarskapspositioner på operativ nivå i revisionsbyråerna. Som framgår av tabellerna här intill har de tre minsta storbyråerna helt jämställda ledningsgrupper: Mazars, Grant Thornton och BDO. Och Sveriges största revisionsbyrå, PwC, har en jämställd styrelse.

Att jämställdheten släpar efter på delägarnivå brukar förklaras med att rekryteringsbasen saknas: när det är dags för det sista hacket i karriärstegen har kvinnorna redan lämnat branschen, eller varit hemma för länge med barnen och därför halkat efter i karriären. Delägarskapet handlar om att ta ansvar för byråns fortlevnad och utveckling. Även om intjäningsförmåga, mätt i reda pengar, inte är allt fortsätter kundstockens storlek att vara ett tungt vägande kriterium för att bli delägare.

I barnafödande ålder kan det vara svårt för kvinnor att bygga upp sin kundstock i samma takt som en man som inte tar huvudansvaret för barn och hem. För även om vi de senaste åren sett en märkbar attitydförändring i samhället, när det gäller mäns och kvinnors delade ansvar för barn och hem, tar kvinnorna fortfarande ut merparten av alla föräldradagar. Bland högutbildade är uttaget mer jämställt, men tidigare artiklar (Balans nr 3/2013) och stiftelsen Allbrights undersökningar (se artikel här intill) tyder på att detta inte gäller män i konsultbranschen, det vill säga revisorer, advokater, managementkonsulter och liknande.

Å andra sidan utgör kvinnorna mellan 30–50 procent av övriga chefer, i samtliga sju byråer som vi frågat. Så där borde finnas en rekryteringsbas. Är det intjäningsförmågan som är för dålig, eller är det frågan om någon form av glastak, frågar sig Amanda Lundeteg, vd för Allbright (läs intervjun med henne på nästa sida).

BALANS_2015_N03_A0009_bild1
BALANS_2015_N03_A0009_bild2
BALANS_2015_N03_A0009_bild3
BALANS_2015_N03_A0009_bild4
BALANS_2015_N03_A0009_bild5
BALANS_2015_N03_A0009_bild6

Mål krävs för att spräcka glastaket

Att vänta på generationsväxlingen räcker inte. För att få till en förändring behövs tidsbestämda mål. Det menar Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright.

”Advokatbyråerna är de sista bastuklubbarna”, konstateras i den kartläggning av juristers karriärvägar, som Allbright släppte i höstas. Stiftelsens vd Amanda Lundeteg ser många likheter mellan advokatbyråer och revisionsbyråer.

– Övriga näringslivet kan vara grabbigt, men i konsultyrkena ser vi en annan typ av problem, som tycks göra det ännu svårare för kvinnor att ta sig till toppen, säger Amanda Lundeteg.

Allbright verkar för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet och brukar väcka uppmärksamhet med sin årliga rapport som publiceras lagom till 8 mars varje år. Specialgranskningen av juristbranschen var den första i sitt slag, men fler är på gång.

– De värsta skräckhistorierna kommer från advokatbranschen, men även från konsult- och revisionsbranschen är det många som hör av sig och vill att vi ska granska företagskulturen i deras bransch, säger Amanda Lundeteg.

Gemensamt för dessa branscher är att konsulterna ansvarar för egna kunder, för vilka de förväntas vara ständigt tillgängliga. Konsultrollen göder också ett slags tävlingskultur, enligt Amanda Lundetegs erfarenhet. Därtill präglas advokatbranschen i synnerhet av traditionella värderingar som gör det svårt för kvinnorna att nå den absoluta toppen. För det saknas inte kvinnor i rekryteringsbasen.

De senaste 20 åren har kvinnorna varit i majoritet bland de nyutexaminerade juristerna. Kvinnorna är också överrepresenterade på ingångsnivåerna på de olika advokatbyråerna. Exempelvis har Setterwalls 65 procent kvinnor bland de biträdande juristerna men bara elva procent kvinnor bland delägarna, vilket gör byrån sämst i klassen.

Totalt sett är andelen kvinnor bland delägarna på Sveriges största advokatbyråer 14 procent. Att jämföra med revisions- och rådgivningsbranschens 19 procent.

Amanda Lundeteg har tagit del av Balans undersökning och konstaterar att det trots allt finns några ljuspunkter. En kvinnlig vd och en kvinnlig styrelseordförande ger starka förebildseffekter. De företräder dessutom revisionsbyråer som ligger i topp i branschens jämställdhetsliga.

– Grant Thornton har en stabil nivå sedan flera år och det är positivt, även om tjugo procent fortfarande är för lågt. Mazars, som peakade på drygt 26 procent 2012, verkar också stabilisera sig på en något lägre nivå. Intressant nog ligger den nära kvinnorepresentationen i börsbolagens styrelser, säger Amanda Lundeteg.

Andelen kvinnor på de högsta befattningarna inom näringslivet varierar mellan 17,5–24 procent, vilket är påfallande lika kvinnorepresentationen i de största revisionsbyråerna. Tyvärr har kvinnorepresentationen i börsbolagen sedan några år tillbaka stagnerat på den nivån, enligt Allbrights årliga rapport.

– Det som såg ut som en nyrekrytering av kvinnor har i stället ofta handlat om att företagen bantat bort män. Men nu finns det inte längre några överflödiga män att banta bort. Nu handlar det om att bli modigare i sin rekrytering och faktiskt våga välja kvinnor framför män, säger Amanda Lundeteg.

Bilden av att fler kvinnor tagit plats i näringslivets toppskikt är alltså delvis falsk. Och det finns fortfarande många mer eller mindre osynliga hinder för kvinnorna att nå toppen.

– När jag ser hur andelen kvinnor bland delägarna i de största revisionsbyråerna planar ut runt 20 procent tänker jag att det är den nivå som börsbolagens styrelser kom till innan utvecklingen stannade av. Det tycks finnas ett glastak, säger Amanda Lundeteg.

Om glastaket ska sprängas krävs mer än att invänta nästa generation. För om det var generationsväxlingen som var lösningen, skulle majoriteten av delägarna redan nu vara kvinnor, skriver Allbright i sin kartläggning av juristerna. I ett par decennier har andelen kvinnor varit överrepresenterade på ingångsnivå i professionen.

Det räcker alltså inte att vänta och se.

– Om man menar allvar med att man vill förändra könsbalansen, måste man införa tidsbestämda mål, det är det enda som fungerar, säger Amanda Lundeteg.

Rakel Lennartsson

Sju sätt att göra rätt enligt Allbright:

  • 1 Fördela ansvar

  • 2 Bli inte lat

  • 3 Utmana chefsnormen

  • 4 Se prestationen

  • 5 Motverka stereotypa könsroller

  • 6 Inför meritokrati

  • 7 Rikta blicken inåt

Källa: Kvinnor arbetar, män gör karriär. En kartläggning av juristers karriärvägar i Sverige (Allbright 2014).

BDO sänker tröskeln – lättare bli partner

Långsiktigt arbete med förutsättningar och ledarskap börjar nu slå igenom på BDO. Det säger styrelseordförande Joakim Svensson. Företaget har även lanserat en tvåstegsmodell som sänker tröskeln till delägarskap.

BDO med 50-talet partners* är näst minst av de sju revisionsbyråerna i Balans jämställdhetsundersökning. Efter ett par år med bottennoteringar på 10 procent kvinnor bland delägarna, gör BDO i år en uppryckning med 5,7 procentenheter jämfört med de siffror som rapporterades förra året. Två av tre nya partners är kvinnor.

– Vi har inget som helst kvoteringstänkande, utan vem vi väljer handlar enbart om lämplighet och förtroende bland övriga delägare, säger Joakim Svensson och menar att arbetet med att föra fram kvinnor måste börja på en betydligt lägre nivå.

– Det är en långsiktig process som verkar ha burit frukt.

Han pekar på ett antal faktorer som BDO har arbetat med för att skapa bättre förutsättningar för både kvinnor och män. Det handlar om arbetskulturen, kundstrukturer, ledarskap och möjlighet att arbeta deltid när barnen är små. Men det faktum att konsulter har personliga kunder är svårt att runda.

– Det är svårt att lämna ifrån sig sina kunder under barnledigheten, men då försöker vi i stället underlätta på olika vis.

Joakim Svensson tror också på BDO:s modell med så kallade salary partners, det vill säga partners som har full insyn, men inte äger aktier i moderbolaget.

– Det gör steget in i partnerskap lite lägre och jag tror att det kan vara en hjälp såväl i början som i slutet av karriären, då man kanske vill trappa ned sitt arbete.

Man har titeln på visitkortet och inte heller internt på BDO görs det någon skillnad på salary partners och delägare, utan alla kallas för partners.

Rakel Lennartsson

*I denna artikel används genomgående begreppet partner (i stället för delägare). alla BDO:s partners är inte delägare i strikt mening, men i all kommunikation, internt och externt kallar BDO både delägare och salary partners för just partners.

Barn hindrar inte Barbros karriär

Barbro Karlsson har lyckats kombinera familjebildning med en stark karriärutveckling. På tio år har hon gått från nyanställd till partner i BDO, samtidigt som hon blivit mamma till ett barn och har ett andra på väg.

2004 tog Barbro Karlsson examen vid Stockholms universitet och samma år anställdes hon på BDO i Stockholm. Sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt. 2007 blev hon godkänd revisor, 2009 tog hon över som gruppchef, 2013 fick hon sin auktorisation och ett år senare blev hon partner. Längs hela vägen har hon känt att hon har haft det stöd hon behövt för att lyckas på jobbet utan att behöva ge upp sina planer på flera barn.

– På BDO, förväntas man ta stort personligt ansvar för sin egen utveckling. Samtidigt känner jag att jag hela tiden har fått det stöd jag behöver av andra i organisationen, folk har trott på mig och peppat mig, säger Barbro Karlsson.

Balans träffar henne på BDO:s kontor i Stockholm precis innan hon ska gå på sin andra föräldraledighet. Autosvaret är redan inkopplat på mailen och telefonen.

– Jag skulle egentligen redan ha gått, men vi har inte hunnit klart med allting, säger Barbro Karlsson, väl medveten om att hon aldrig kommer att kunna släppa taget helt, även om hon planerar att vara hemma ett år med sin nya bebis.

– Jag har mina kunder som jag måste vara tillgänglig för, det är inget jag bara vill stänga av. Men det fungerar tack vare att mina kollegor ställer upp och stöttar mig när jag är borta.

Ansvaret som gruppchef lämnar hon tillfälligt tillbaka till sin seniora kollega. Trots hög arbetsbelastning fungerar det genom att dela upp sysslorna på flera i gruppen. Inställningen bland kollegorna på BDO är att de ska hjälpas åt så att livet går ihop under småbarnsåren. Vissa av uppdragen har också tillfälligt förts över på kollegor.

– Jag tror att min generation, och ännu mer de som är yngre, ställer högre krav på arbetsgivaren än vad folk gjorde förr. Både män och kvinnor förväntar sig att man ska kunna kombinera jobb med familj. Det är nödvändigt att vara medveten om det för att kunna locka bra medarbetare, säger Barbro Karlsson.

Som nyinvald partner blir hon ansvarig för att vara med och skapa det företag som hon själv skulle vilja arbeta på. Hon tror också att det är just intresset för att vara med och driva företaget som tagit henne så långt.

– Som partner är det viktigt för mig att vara en förebild för mina kollegor, säger Barbro Karlsson.

Hur är det på hemmaplan då? Är Barbro Karlsson en lika bra förebild där?

– Jag är väl lite av ett kontrollfreak kanske man kan säga, och lägger gärna fram vad sonen ska ha på sig för dagen, men det har hänt att jag glömmer det och då visar det sig att min man gör det precis lika bra. Det är en nyttig läxa.

På det hela taget tycker hon att hon lever i en väldigt jämställd relation. Både hon och hennes man är djupt engagerade i barnen, och båda jobbar periodvis mycket.

– Det är inte så att min man har behövt stå tillbaka för att jag ska kunna göra karriär, säger Barbro Karlsson.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Barbro Karlsson

Ålder: 34 år.

Yrke: Auktoriserad revisor.

Företag: Partner i BDO.

Familj: Man som arbetar som key account manager inom livsmedelsbranschen, ett barn och ett andra på väg inom kort.

Fritid: Familjen och färdigställande av tomten runt vårt nybyggda hus, tennis och golf.