Rådgivning är framtiden. Victor Kotnik på Deloitte är övertygad om vart utvecklingen är på väg. Och rådgivarna på revisions- och redovisningsbyråerna kommer att ha en fördel eftersom de kan erbjuda mycket bredare tjänster och annorlunda lösningar än konkurrenterna, menar han.

Lokalerna på Rehnsgatan i Stockholm har högt i tak och stora fönster. Ursprungligen uppfördes de av LM Ericsson i slutet av 1800-talet och då byggde man väggtelefoner där. Nu är det länge sedan Ericsson lämnade kvarteret Taktäckaren och i dag är det i stället Deloitte som finns i huset. Ett framgångsrikt företag har ersatts av ett annat, och inte minst är det rådgivningssidan som växer. Helt i enlighet med den utveckling som spås i bland annat FAR:s Framtidsstudie framtagen av Kairos Future.

Victor Kotnik är ordförande i FAR:s rådgivningssektion och arbetar sedan sju år på revisions- och konsultföretaget Deloitte i Stockholm. Han är inte överraskad av utvecklingen och har varit med och byggt upp rådgivningsavdelningen på Deloitte.

– Från 2008 till 2014 har vi ökat antalet personer inom rådgivningen ganska kraftigt på Deloitte. Vi är ett antal personer som har varit med och byggt upp och utvecklat vår rådgivningsverksamhet – och som är stolta över att det har gått bra för oss, konstaterar han.

Det ska dock nämnas att det inte bara är Deloitte det går bra för när det gäller rådgivningssidan. För några år sedan, 2012, gjorde FAR en marknadsstudie avseende rådgivningstjänster inom PwC, KPMG, Deloitte, EY, Grant Thornton och Mazars, som visade att rådgivningsaffären ökade med drygt sex procent under 2012. Under samma år ökade antalet anställda som arbetar med rådgivning med 15 procent.

Victor Kotnik menar att efterfrågan på rådgivning drivs av flera faktorer, bland annat mer komplexa regelverk, global konkurrens och att företagen effektiviserar sin verksamhet. Teknologisk utveckling och digitalisering är andra viktiga drivkrafter.

– Utvecklingen kommer att hålla i sig. Vi siktar på att växa med tvåsiffriga tal inom rådgivning framöver. Vår speciella nisch mot it-relaterad rådgivning kommer att vidareutvecklas, samtidigt som vi vid övertagandet av Monitor i början av 2014 positionerade oss högre upp i värdekedjan, säger Victor Kotnik.

Hans egen väg till att bli konsult har inte varit spikrak. Han föddes i USA men är uppvuxen i Göteborg. Att ha dubbla medborgarskap kan vara praktiskt medger han, framför allt är det smidigt då han regelbundet åker och hälsar på släkten i USA.

Efter naturvetenskaplig linje på gymnasiet började han på Chalmers, men hoppade av efter ett par veckor och började i stället jobba på sin morbrors företag. Där blev han kvar i två år och fick bland annat hjälpa till med försäljning och med att sköta redovisningen.

– Jag tillhör den generationen som har suttit och bokfört för hand, och jag tyckte att det var kul, säger han. Kanske borde man ha blivit revisor eller redovisningskonsult.

Efter ett par års arbete föll valet på Handels i Göteborg i stället och när han var klar där visste han inte riktigt vad han skulle göra. En annons om ett konsultjobb fångade hans intresse och efter tre intervjuer fick han jobbet. Det blev dock inte riktigt som han tänkt sig och han fick börja med att göra några veckor i USA och gå en kurs i it-programmering.

– Det stämde visserligen inte riktigt med min bild av rådgivning, men jag kunde ju inte säga något när jag precis börjat jobba. Jag blev kvar på företaget, jobbade mig upp och hade väldigt roligt, berättar Victor Kotnik.

Efter några år valde han dock att sluta för att i stället starta eget tillsammans med en kollega, Kim Hallenheim. De bildade Infovention som kom att jobba mycket mot den finansiella sektorn, bland annat med att bygga system för internetbanker. Det här var när utvecklingen ännu var i sin linda, men det gick bra för bolaget och när det till slut köptes det upp av norska EVRY var man cirka 80 anställda.

– Jag valde att vara kvar ett tag, men efter hand blev det tydligt att det var annorlunda att vara på ett börsägt företag och hur det skiljer sig från ett privatägt företag. Jag tyckte att det var tråkigt att tappa mycket av kundkontakten och lämnade då den storskaliga it-världen för rådgivningen, säger Victor Kotnik.

När Victor Kotnik började sin karriär var det på Andersen Consulting, nuvarande Accenture. Nu är han på Deloitte som övertog stora delar av Andersens svenska rörelse 2002.

När branschens framtid diskuteras talas det även om hur man ska lyckas få de unga att välja revisions- och rådgivningsbyråerna, och framför allt; hur man ska få dem att stanna kvar. Arbetet som konsult innebär ofta långa arbetsveckor och inte alltid en möjlighet att själv styra över sin planering. Det handlar om att finnas tillgänglig för kunden och tillgodose dennes behov.

Victor Kotnik pratar om hur annorlunda det var när han själv började.

– Då kunde chefen komma på fredagseftermiddagen och säga: Du ska vara i Köpenhamn måndag morgon klockan åtta, och räkna med att vara där på heltid i minst ett år. I dag är det svårare att säga så till medarbetarna eftersom de vill kunna planera på ett annat sätt och har andra krav på flexibilitet, konstaterar han.

Att vara verksam som rådgivare innebär mycket resande, något som trots miljöpåverkan snarare ökat i omfattning i takt med tilltagande globalisering. Trots att det är mycket resor i arbetet så reser Victor och hans familj gärna när möjlighet ges. Att resa bort, gärna långt, är också ett bra sätt att se till att verkligen få vara ledig, konstaterar Victor Kotnik.

– Om man är hemma så är man tillgänglig på ett annat sätt och det finns hela tiden något att göra. När man är bortrest med familjen då är man verkligen ledig, säger han.

Samtidigt som han konstaterar att unga i viss utsträckning har en annan inställning till arbetet håller han inte med dem som säger att den nya generationen är lata och inte vill jobba.

– Tvärtom. Jag upplever att de vill lära sig, de vill ta ansvar och utvecklas och drar sig inte för att ha både ett och flera projekt på gång samtidigt. Nästan alla är superambitiösa, många har dubbelexamen och de ställer väldigt höga krav på oss som arbetsgivare. Framför allt handlar det om krav på en flexibel arbetssituation och på att få kontinuerlig feedback, och där måste branschen arbeta med att kunna möta de nya som kommer till våra arbetsplatser, säger Victor Kotnik.

– Vi måste hela tiden påminna oss själva att vi inte kan bemöta dem och behandla dem så som vi själva ville bli bemötta och behandlade när vi var unga. Det är annorlunda i dag, fortsätter han.

Victor Kotnik lyfter ytterligare en aspekt som kommer att vara kritisk framöver och det är mångfaldsfrågan.

– Här har revisions- och konsultföretagen – inte minst de stora – mycket att arbeta med, säger han.

Rådgivningen står inför en spännande utveckling med inte bara ovan nämnda utmaningar att möta. EU-regelverket är också en stor fråga för rådgivarna, men föranleder ingen dramatik enligt Victor Kotnik. Det handlar om att anpassa sig till regler om gränser för rådgivning till revisionskunder och de nya krav och möjligheter som byrårotation ger upphov till.

I stället ligger en av de största utmaningarna, som han ser det, i att få kunderna att veta att revisions- och redovisningsbyråerna erbjuder rådgivning och konsulttjänster.

– Undersökningar som görs visar att vi får gott betyg; bättre än våra konkurrenter utanför byråvärlden. Kunderna är nöjda med våra tjänster och det bemötande de får. Däremot visar undersökningarna att det är många som inte vet att vi finns och erbjuder de här tjänsterna. Där måste vi bygga vårt varumärke så att det blir starkare, säger han.

Charlotta Marténg

Fakta:

Victor Kotnik

Ålder: 49 år.

Yrke: Partner och ansvarig för Consultingverksamheten på Deloitte.

Bor: Skuru i Nacka.

Familj: Sambo Ylva samt tonåringarna Axel och Andrea.

Intressen: Resor till andra kulturer, brädspel och kultur; främst seriekonst och musik.

Drömmer om: Att få tid att bygga klart min modelljärnväg och använda mitt fotolabb.

Inspireras av: Att arbeta med andra människor som är riktigt duktiga på det de gör – något som jag får göra på Deloitte!