Stress på jobbet går inte att lösa med fem snabba tips. Enligt boken Boel Swartling som skrivit boken Hjärnsmart krävs nya förhållningssätt.

– Vi behöver utveckla nya strategier för att få bättre balans, säger Boel Swartling som skrivit boken Hjärnsmart – din guide till ett lugnare och lyckligare (arbets)liv.

Samhället och arbetslivet har förändrats snabbt de senaste åren. Så snabbt att vi inte riktigt hängt med i vårt arbetssätt. Tempot och kraven är högre, gränsen mellan arbete och fritid suddas ut och jobbet tar ofta en för stor del av vår tid och mentala energi.

När Boel Swartling, med en bakgrund som marknadschef och vd i it- och mediebranschen, började arbeta med chefsutveckling, insåg hon detta och att det fanns ett behov av handfasta råd vad man kan göra för att förbättra sin arbetssituation.

– Det hjälper inte med fem snabba tips. I stället behöver vi hitta nya förhållningssätt och det krävs en omfattande förändring där man själv måste ta eget ansvar men även där cheferna behöver föregå med gott exempel, säger hon.

Nyligen gav hon ut boken Hjärnsmart – din guide till ett lugnare och lyckligare (arbets)liv på Ekerlids förlag. I den hjälper hon läsaren att skaffa sig nya förhållningssätt.

– Vi måste börja jobba hjärnsmart och hushålla med hjärnans energi. Hjärnan förbrukar 20 procent av kroppens energi och blir precis som muskler trött vid ansträngning, säger hon.

Ett bra tips är att planera och lägga upp arbetet under dagen, likaså att göra koncentrationskrävande uppgifter på förmiddagen då hjärnan har bäst förutsättningar för att arbeta koncentrerat. Samt att undvika avbrott.

– Alltså stäng av alla notiser och lägg telefonen med ansiktet neråt. Sitter du i ett öppet landskap bör du gå undan och sätta dig någon annanstans vid koncentrerat arbete, säger Boel Swartling.

Återhämtning är också viktigt, som att ta riktiga pauser, gå ut på lunchen och framför allt att se till att sova tillräckligt länge och tillräckligt djupt på natten.

– Man bör också vara en bra egen chef och ha en plan för sitt arbete, säger Boel Swartling.

Charlotta Marténg