Revisorsassistenten Patrik Nilsson är CrossFit-tränare

CrossFit och revision har vissa likheter: Att förbättra och minska skaderisken. Det menar Patrik Nilsson, CrossFit-tränare och revisorsassistent på BDO i Stenungsund.

Vad är CrossFit?

– Man kan säga att det är en blandning av det mesta, olympiska lyften, klassiska styrkelyften, gymnastik, konditionsidrotter samt en och annan övning med kettlebells. Det är en träningsform som riktar in sig på hela kroppen, som utgår från personens core och rörelser ut i armar och ben.

Hur kommer det sig att du fastnade för den träningsformen?

– Jag har alltid tyckt om att träna hårt. Under försäsongsträningarna inom bland annat bandyn älskade jag att ta ut mig riktigt hårt. För fyra, fem år sedan läste jag om CrossFit på en kompis träningsblogg och tyckte att det lät intressant. När jag testade ett par år senare blev jag helt såld.

Passar CrossFit alla?

– Oavsett vilken form du är i kan du träna CrossFit. Övningarna och träningspassen går att anpassa efter din egen förmåga och var du befinner dig i träningen. Om någon till exempel har skadat axeln går det att anpassa övningarna så att man inte belastar just axlarna.

Du tränar inte bara själv utan leder även pass?

– Ja, jag tycker att det är roligt och utvecklande. För egen del tränar jag fem, sex gånger i veckan och utöver det instruerar jag på söndagarna och varannan torsdag. Jag utvecklar även träningsprogram åt andra samt för de CrossFit-pass som är schemalagda i vår box.

Varför CrossFit i stället för traditionell styrketräning och löpning?

– En fördel är variationen samt att man tränar i grupp om max tio till tolv deltagare, vilket gör att man får feedback på sin teknik. Som tränare lär jag känna deltagarna och vet ofta hur tunga vikter varje person bör ha, men även hur de reagerar på intensitet när det börjar bli jobbigt. Dessutom är tanken med CrossFit att göra dig allround. Tack vare allsidigheten har jag inte längre problem med nacke och axlar efter långa dagar på kontoret. Jag lyckades även ta mig runt Göteborgsvarvet utan större problem med mindre än en mils löpning i benen totalt.

Finns det något i CrossFiten som du kan dra nytta av i arbetet?

– Som instruktör behöver jag kunna hålla många bollar i luften och samtidigt vara tillmötesgående då de som går på passen har olika personligheter. Det kan man likställa med arbetet på revisionsbyrå där jag ofta har många uppdrag på samma gång som ska hanteras, där alla företagsledare eller ansvariga hanteras på olika sätt beroende på personlighet.

Charlotta Marténg

Fakta:

Patrik Nilsson

Ålder: 27 år.

Arbetar som: Revisor.

Intressen: CrossFit, matlagning och värdepappershandel.

Drömmer om: Att ge människor ett bättre liv med hjälp av träning.

Inspireras av: Människor med brinnande intresse för något.

Favorituttryck: ”Det beror på.”