Det är svårt att rekrytera. Det vet alla som någon gång suttit där och läst ansökningar tills ögonen blöder. För bland välputsade och spetsade cv:n gäller det ju att inte bara hitta medarbetare med rätt kompetens, utan medarbetare som passar just mitt företag.

I år anställer branschen runt tusen nya medarbetare, såväl juniora som mer erfarna personer. Och branschen är fortsatt attraktiv, de stora byråerna med sina starka varumärken och de mindre med större möjligheter att påverka arbetsuppgifter, arbetstid och lön. Men förändringens vindar blåser och många som i dag söker arbete ställer andra krav och har helt andra förväntningar på sin arbetsgivare än tidigare generationer. Balans har gjort en koll bland byråerna om hur de ser på rekryteringen av nya medarbetare. Och mycket tyder på att branschen har börjat anpassa rekryteringsförfarandet efter den nya spelplanen. Flera vittnar om att man börjat leta medarbetare med nya kompetenser och annan bakgrund än tidigare.

Så om det förut enbart handlat om att som arbetssökande vara flexibel och förändringsbenägen, verkar detta nu även gälla arbetsgivaren. Läs mer om detta på sidorna 16–20.

En byrå som är öppen för okonventionella lösningar är Baker Tilly Helsingborg. För att få mer tid för kunderna och att driva själva verksamheten anställdes en extern vd – som dessutom är yngre än samtliga delägare. Och tanken var glasklar: I den hårdnande konkurrensen ville byrån få in ett ungdomligt tänk och sticka ut på marknaden. Läs mer om Baker Tilly Helsingborg på sidorna 38–42.

Alltså, om du är sugen på något nytt verkar det finnas gott om nya utmaningar i branschen. Kanske dags att byta byrå?

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se