Allmänt uttalande från RN

Vid tillsynsnämndens sammanträde 19 februari i år gjorde nämnden ett allmänt uttalande. Uttalandet innebär att en revisor inte ska anmärka på att ett beslut om efterutdelning fattats utan att det dessförinnan har upprättats en sådan redogörelse som avses i 18 kap. 6 § 3 aktiebolagslagen (2005:551), under förutsättning att revisorn har tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis för att samtliga aktieägare i samband med att beslutet om efterutdelning aktualiserades samtyckte till att en sådan redogörelse inte skulle upprättas. Uttalandet finns i sin helhet att läsa på RN:s hemsida.

Slutsatser från tillsynen 2014

I årsredovisningen för 2014 tar RN upp vissa brister i revisionerna som myndigheten funnit i sin tillsynsverksamhet och som förekommer mer frekvent eller är av större betydelse. RN tar bland annat upp granskningen av efterföljande händelser (ISA 560) och uttalande från företagsledningen (ISA 580). RN påpekar vidare att en revision av hög kvalitet förutsätter att revisorn inte bara inhämtar relevanta revisionsbevis utan också att han eller hon har förmåga att med professionell skepsis förstå och analysera bevisen. Här har RN noterat två återkommande brister. Det handlar om att revisorer som påtalat konstaterade brister för klienten inte agerar vidare i de fall klienten underlåter att vidta rättelse. I stället godtar revisorn klientens förklaringar utan att utvärdera dem med professionell skepticism. Vidare handlar det om att revisorer inte alltid analyserar den information som de IT-baserade revisionsverktygen genererar.

Glöm inte att anmäla ändrade förhållanden

Det är inte ovanligt att revisorer och revisionsbolag glömmer sin skyldighet att snarast anmäla förändringar i sådana förhållanden som framgår av revisorsregistret (till exempel byte av arbetsgivare, ändrad bostadsadress och ändrade ägarförhållanden). Detta leder till att registret inte avspeglar aktuella förhållanden, vilket innebär merarbete både för RN och för de registrerade. Tänk alltså på att anmäla ändringar till RN. Vilka förhållanden som ska anmälas framgår av 16 § revisorsförordningen (1995:665) och 10 § RN:s föreskrifter (2001:2) om villkor för revisorers och registrerade revisionsbolags verksamhet. Att anmäla ändringar till FAR är inte tillräckligt.

Anita Wickström Revisorsnämndens chef skriver om aktuella frågor och beslut i Balans.