Möjligheten att göra karriär utomlands lockar. Men det är inte bara svenskar som åker till andra länder för att jobba. På EY märker man att allt fler söker sig hit.

Arbetsgivarna inom revisions- och rådgivningsbranschen är attraktiva för att de kan erbjuda olika karriärvägar, breda kontaktytor och möjligheter att arbeta internationellt. Hos EY har man även märkt ett ökat intresse för att komma till Sverige och arbeta. Något som Agneta Strandberg, HR-ansvarig på EY, ser mycket positivt på.

Utbytet med andra länder och andra företagskulturer för med sig en hel del positivt för alla parter.

– Mobiliteten lockar väldigt många unga i dag. Men det är inte bara svenskar som söker sig till andra kulturer för att jobba, utan det kommer också människor hit för att arbeta. Vi har exempelvis haft flera utbyten med USA och det är givande både för den som kommer hit och arbetar och för oss som företag, säger Agneta Strandberg.

Att EY i Sverige blivit mer attraktivt tror hon bland annat beror på att EY är ett globalt företag, men också på att byrån är tydlig med vad man kan erbjuda sina anställda. Steg för steg har EY harmoniserats mellan länderna och alla strukturer finns för att ett utbyte, eller en rekrytering från ett annat land, ska fungera så smidigt som möjligt.

– Ju mer vi knyter samman EY mellan länderna desto enklare blir det att rekrytera och stärka relationerna. Hos oss får man möjlighet att jobba både mot den lokala marknaden och internationellt. Bredden vi kan erbjuda gäller inte bara geografiskt utan även typen av kunder, säger Agneta Strandberg.

EY växer och under 2015 räknar företaget med att rekrytera runt 350 personer i Sverige. Framför allt handlar det om att byrån håller på att bygga upp flera nya tjänsteområden och därför har behov av att anställa både revisorer och konsulter. Utöver att man traditionsenligt rekryterar direkt från högskolor och universitet är man också på jakt efter mer erfarna personer.

– I och med att vi bygger upp nya tjänsteområden ökar behovet av mer seniora konsulter och som en följd av detta har vi fått ändra vår rekrytering något. Att hitta rätt personer till den här typen av tjänster ställer andra krav på rekryteringen, säger Agneta Strandberg, HR-chef på EY.

Framför allt handlar det om att handplocka rätt kompetens, ofta genom det egna nätverket, men även från näringslivet i övrigt.

– Sätten att bygga nätverk och basen när man ska rekrytera har ju förändrats de senaste åren, bland annat genom verktyg som Linkedin. Vi anpassar vår rekryteringsprocess för att ligga i linje med förändringarna som sker och har byggt en helt ny struktur, säger Agneta Strandberg.

Att rekrytera seniora konsulter är ofta svårare än att anställa nyexaminerade direkt från högskola och universitet. Revisions- och rådgivningsbranschen är inte känd för att ha någon hög rörlighet mellan byråerna, och även om det har börjat luckras upp verkar förändringen ta tid.

Charlotta Marténg