Innehåll

Relativt lätt för de stora byråerna men tuffare för de mindre. Framför allt kan det ta tid att hitta rätt person. Men den som väljer att jobba på en mindre byrå upplever ofta fördelar i form av större delaktighet, högre lön och kortare beslutsvägar.

Tuff konkurrens om personal gör att de mindre byråerna, och kanske framför allt byråer med kontor utanför storstäderna, behöver anstränga sig lite extra för att hitta rätt när de ska rekrytera. I vissa fall underlättas rekryteringen av att studenter efter att ha jobbat några år på en storbyrå i Stockholm, Göteborg eller Malmö vill vända hem igen när det är dags att bilda familj och skaffa hus. Men LR Revision och Redovisning i Hedemora och Gävle upplever att konkurrensen om personal blivit hårdare.

– Framför allt om man vill ha någon med erfarenhet, konstaterar Marie Gunnarsson, kontorschef på LR Revision och Redovisning i Hedemora.

Traditionella platsannonser kan fungera när man söker medarbetare, men i första hand gäller sociala medier och personliga kontakter. Björn Elfgren, vd för Wint med åtta kontor från Växjö till Mora, berättar att Wint helt och hållet valt bort annonser i pappersmedia, inte deltar i arbetsmarknadsdagar och inte finns representerade på universiten.

– I dag handlar det om att synas på ett oväntat sätt och på en oväntad plats. För att göra det måste man våga göra sådant som ingen annan gör. Att skriva och berätta om hur det är på riktigt i sociala medier har större genomslagskraft än dyra flyers och folders, säger Björn Elfgren.

Även Erik Emilsson, vd och delägare på Revideco, med kontor i Stockholm, Göteborg, Skellefteå och Jönköping, säger att det som fungerar bäst vid rekryteringar är personliga kontakter.

– Eftersom våra anställda trivs bra, så ber vi att de rekommenderar trevliga och duktiga vänner, säger Erik Emilsson.

Revideco har även valt att engagera sig i en KY-utbildning vilket lett till flera anställningar.

– I Stockholm har vi använt rekryteringsfirmor med relativt bra resultat. Men bästa reklamen är att vara en öppen och mänsklig arbetsplats, säger Erik Emilsson.

För dem som väljer att gå direkt till en liten eller medelstor byrå finns många fördelar. Erik Emilsson nämner möjlighet att påverka, mänskligare arbetsmiljö och att det är lättare att kombinera arbete med privatliv.

– Men man ska se till att den mindre byrån också har en strukturerad utvecklings- och utbildningsplan just för dig och att det är ett öppet kommunikationsklimat, säger han.

Även Marie Gunnarsson framhåller kortare beslutsvägar och större möjligheter att påverka.

– Det är lättare att påverka och förändra ditt arbetssätt och lättare till högre lön, säger hon.

Charlotta Marténg