Ännu en gång har studenterna fått säga sitt om var de helst vill jobba. Revisions- och rådgivningsbyråerna är fortfarande högt upp på listan, men har tappat något jämfört med förra året.

Årligen presenteras Företagsbarometern av Universum, en undersökning gjord bland drygt 23.000 studenter på 30 universitet och högskolor i Sverige. Google, HM och Ikea hamnar i topp när studenter som läser ekonomi svarar på vilket företag de helst vill jobba på efter studenten.

Revisions- och rådgivningsbyråerna är fortfarande attraktiva arbetsgivare, även om byråerna har dalat något på listan 2015 jämfört med 2014. EY är populäraste byrån med en sjätteplats i år (fjärde 2014), tätt följd av PwC på plats nummer åtta (femma 2014). KPMG har sjunkit från plats 12.2014 till plats 19, följd av Grant Thornton på plats 20 (jämfört med plats 19 förra året). Deloitte återfinns på plats 26, fyra placeringar sämre än föregående år.

Enligt företagsbarometern 2015 är det viktigaste för studenterna i den framtida karriären att uppnå balans mellan arbete och privatliv. På andra plats kommer att vara trygg eller säker i sitt arbete, följt av att vara hängiven en god sak eller känna att man tjänar ett högre syfte.

Att utmanas intellektuellt eller genom en konkurrenspräglad miljö och att vara entreprenör eller kreativ/innovativ är också viktigt för studenterna i den framtida karriären.

Företagsbarometern visar också att studenterna väntar sig en månadslön på sitt första jobb på 29.350 kronor. Kvinnliga studenter förväntar sig dock i genomsnitt 2.124 kronor mindre i månadslön än manliga studenter.

Charlotta Marténg