Innehåll

De flesta av oss sneglar väl lite på priset innan vi gör en affär? Man vill ju inte betala för mycket. Men att betala ett alltför lågt pris är kanske inte heller bra. I förlängningen kommer ingen vilja utföra en tjänst eller producera en vara som det inte går att ta vettigt betalt för. Åtminstone inte med bibehållen kvalitet.

I del 3 av vår artikelserie om automatiseringen av branschens tjänster fokuserar vi på prissättningen. När maskiner gör en större del av arbetet går det fortare, alltså färre timmar per uppdrag. Och det krävs inga höga mattebetyg för att räkna ut att med timpris innebär det att all effektiviseringsvinst hamnar hos kunden. Och visst, kunden kanske blir glad. Initialt. Men vilka incitament ger det konsulten att effektivisera och utveckla arbetsprocessen ytterligare? Så i slutändan är det ju ändå kunden som drabbas.

Flera byråer har övergett timpriserna. I stället paketerar man tjänsterna och tar ett fast pris. Principerna kan se lite olika ut, men grunden är densamma – att ta betalt för kundens upplevda värde av tjänsten.

Elisabeth Svensson, som driver Ekonomibyrån i Halmstad, har börjat tillämpa fast pris. Men det var en lång resa, med många tankar och svåra våndor innan hon till slut tog steget. Läs mer om hur hon resonerade och vad som till slut fick henne att våga.

Kanske är det dags att kasta timpriset överbord?

Läs och låt dig inspireras!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se