... Markus Sjöholm, Aalund Nordic, som tillsammans med FAR kommer att erbjuda FAR:s medlemmar möjlighet att ta reda på hur nöjda kunderna är.

Vad är det för undersökning ni ska göra?

– FAR:s medlemmar kan betala för att låta göra en undersökning som ger en konkret bild av vad kunderna egentligen tycker om tjänsterna och förbättringspotential kring samarbetet. Mätningen brukar utgå från de 100 viktigaste kunderna och den enskilda byrån får möjlighet att se hur kundnöjdhetens utvecklas över tid, och med avstämning mot ett branschindex.

Undersökningen kallas kundmonitorn, hur går den till?

– Den är webbaserad, består av 20 frågor och kunderna svarar anonymt. Det finns utrymme att köpa till egna frågor, exempelvis om merförsäljningsmöjligheter kring skatterådgivning. Vi kommer att börja utföra undersökningen i november.

Vad får byrån veta?

– Man får veta vad kunderna vill ha, vilka områden man behöver bli bättre på, hur nöjda kunderna är i förhållande till branschgenomsnittet och i vilken utsträckning de rekommenderar sin byrå till andra.

Varför behövs denna tjänst?

– Det behövs ett säljtänk i branschen. Men för att lyckas med det måste man känna till sina styrkor och svagheter och vad kunderna egentligen tycker.

Vad är er erfarenhet hittills?

– Vi har 18 års erfarenhet av kundundersökningar inom revisions- och redovisningsbranschen, och kundmonitorn har genomförts i Norge under 2014 i samarbete med norska Revisorforeningen, med ett lyckat resultat.

Charlotta Marténg