Revisionsakademins pris för bästa uppsats gick i år till Emilia Sörenson och hennes uppsats om förtroendets betydelse för en fungerande kapitalmarknad.

I slutet av mars tog Emilia Sörenson emot Svenska revisionsakademins pris för bästa uppsats 2014 för uppsatsen ”Capital Market Trust in Managemen. An empirical study on trust in management with regard to investors’ risk perception and capital market effects”, framlagd vid Handelshögskolan i Göteborg.

Förtroende är ett högaktuellt ämne, inte minst inom redovisning och revision, vilket juryn också konstaterar i sin motivering. Sammanfattningsvis var det ämnet, uppsatsens höga kvalitet, den ärliga tolkningen av resultaten samt ett lätt och icke-akademiskt språkbruk som avgjorde juryns val.

Hypotesen var att förtroendet för företagsledningen kan mätas genom ett antal kvantitativa mätbara faktorer kopplade till företaget, exempelvis spread (skillnad mellan köp- och säljkurs för aktier), handelsvolym, volatilitet i aktiekursen samt avvikelse mellan analytikers prognoser och det verkliga utfallet.

Emilia Sörenson kunde konstatera ett visst samband mellan faktorn spread och förtroende, det vill säga att minskad spread var ett tecken på ökat förtroende för företagets ledning och därmed minskad upplevd risk. När det gäller de övriga faktorerna gick det inte att se något tydligt samband.

– Resultaten var inte så enkla att tyda eftersom området var mycket mer komplext än jag trodde. Jag hade bildat mig en uppfattning om att det skulle gå åt ett visst håll, men när mina tester inte alltid gick åt samma håll fick jag bredda analysen. Det var oerhört lärorikt, säger Emilia Sörenson.

Valet av ämne började ta form redan under finanskrisen 2008, då förtroendet för företagsledningarna och den information de lämnade ifrån sig hamnade i strålkastarljuset.

– Det var ju knappast någon brist när det gäller kvantiteten information, men många var överens om att kvaliteten inte alltid var den bästa. Jag ville skriva ur ett revisionsperspektiv, alltså vikten av att en extern part granskar informationen innan den släpps till marknaden. Men då detta visade sig vara svårt att genomföra valde jag i stället att studera sambandet mellan förtroende för företagsledningen och investerares upplevda risk, då företagsledningen har en stor del i att skapa tillförlitlig och trovärdig information.

Förutom äran, belönas Emilia Sörenson med 50.000 kronor. I höst publicerar Balans en artikel där Emilia Sörensen belyser de viktigaste slutsatserna i uppsatsen.

Juryn delade också ut ett hedersomnämnande för uppsatsen ”Knowledge is Power? – On Management Accountants and Their Relationship with Politicians in the Municipality of Stockholm”, skriven av Jessica Dahlqvist och Ann Vilhelmsson.

Pernilla Halling

Fakta:

Svenska Revisionsakademins stipendium till Jan-Erik Gröjers minne

För att stimulera intresset för studier av redovisning och revision utger Svenska Revisionsakademin tillsammans med FAR årligen ett uppsatsstipendium om 50.000 kronor för bästa uppsats framlagd vid svenskt universitet eller högskola på avancerad nivå.

Emilia Sörenson

Ålder: 28.

Bor: Göteborg.

Arbete: EY i Göteborg.

Övrigt: Uppsatsen har belönats med ytterligare ett pris – Richard C. Malmsten Memorial Foundation Award för bästa uppsats inom Master of Science in Accounting. Stipendiet delas ut till de bästa masteruppsatserna inom Graduate Schools olika masterprogram vid Handelshögskolan i Göteborg.