Arbeta hemma, fast tillsammans med andra och hos någon annan? Det är tanken bakom nätverket Hoffice, som nu sprider sig över hela världen.

Att jobba hemifrån blir mer och mer vanligt. Många upplever det som effektivt, medan vissa tycker att det kan bli lite ensamt att inte ha några kollegor att bolla idéer med eller ta en kaffe med. Just nu sprider sig konceptet att kostnadsfritt jobba hemma hos andra, med andra, över hela världen. Bakom nätverket Hoffice står en svensk – Christofer Gradin Franzén.

Hoffice innebär att man via en särskild facebooksida bjuder hem andra till att delta i en strukturerad arbetsdag. 45-minuters arbetspass blandas med pauser och lunch och dagen avslutas med att du firar att du nått dagens mål. Låter det flummigt? Det finns en bakomliggande filosofi som vilar på flera pelare. Kollektiv intelligens, gåvoekonomi och aktionsforskning, hur kunskap utvecklas genom att testa hur den fungerar i verkligheten.

En av dem som valt att jobba enligt Hoffice är konstnären Tia Johansson.

– Hoffice ger mig ett sammanhang där både gemenskap och arbetsdiciplin flödar. Jag har märkt att på Hoffice får jag mycket gjort. Jag har en grön plastficka hemma där jag lägger kontorsarbete som känns extra motigt eller tråkigt men som behöver göras och som hänger över mig. Det har varit att ringa om en utställning, reda ut bokföringstrassel och dylikt, säger hon.

Utöver att Tia Johansson får mycket gjort, får hon genom Hoffice träffa människor som arbetar med helt andra saker än hon själv, och som är i andra åldrar och andra situationer.

– Man upptäcker snabbt att vi människor är ganska lika och har ungefär samma behov trots yttre olikheter, och det ger mig en skön känsla av samhörighet med den övriga befolkningen på planeten, även dem jag inte känner, säger hon.

Charlotta Marténg