Cathrine Lindahl driver egen redovisningsfirma i Östersund men har en bakgrund som elitidrottare. OS-­, VM- och EM-guld i curling finns på hennes meritlista.

Du har tävlat i curling på elitnivå – nu gör du comeback?

– Ja, jag har faktiskt gjort en liten comeback denna säsong. Jag har spelat några tävlingar med min syster Anette Norberg och hennes dotter Therese, samt min bästa kompis Åsa. Det gick så bra att vi ska spela elitserien igen nästa år. Någon seriös satsning är det dock inte fråga om, vi spelar bara för att det är kul.

Har du varit aktiv inom curling på andra sätt?

– Förutom ovanstående har jag engagerat mig som juniortränare, kassör i vår klubb samt att jag är invald som spelarrepresentant i det internationella curlingförbundet – något som är jätteroligt. Jag kommer nog alltid att vara engagerad i sporten på ett eller annat sätt.

Varför curling?

– Både mamma och pappa har spelat curling och när även min syster började blev det naturligt att också jag fastnade i sporten. Curling är väldigt roligt på det sättet att du tidigt får komma ut och tävla, resa till andra orter och träffa andra curlare.

Din meritlista kan göras lång, OS-guld, VM-guld, EM-guld – hur har du hunnit?

– Jag har alltid haft en förstående arbetsgivare och periodvis har jag varit tjänstledig för att kunna satsa 100 procent. Men visst har det varit stressigt ibland att kombinera jobb, familj och elitsatsning. Som tur är har jag en make som stöttat mig till fullo. Och jag har fått göra avkall på vissa saker som umgänge med vänner, semesterresor och annat.

Vilka egenskaper krävs för att bli framgångsrik?

– Curling kallas ibland för schack på is så du behöver ett taktiskt tänkande och ha förmågan att vara fokuserad och koncentrerad under långa perioder. Dessutom krävs det att du har en bra fysik och mental styrka. Det är även viktigt att du fungerar bra i grupp och kan lyfta och stötta dina lagkamrater.

Vad är det absolut roligaste med curlingen?

– Oj, det är mycket. Att få stå överst på pallen och ta emot ett OS-guld är ju svårslaget och alla trevliga människor jag mött under åren och roliga resor och upplevelser jag haft med mina lagkamrater. Men det bästa är nog att du kan hålla på med curling hela livet, ung som gammal.

Du har tidigare arbetat på Deloitte – i dag har du eget företag?

– Sedan 2010 driver jag eget. Jag hade lite svårt att anpassa mig till en vardag med jobb på fasta tider efter att i så många år haft förmånen att fått styra min arbetstid efter träningar och tävlingar. Lösningen för mig blev att starta eget.

Charlotta Marténg

Fakta:

Cathrine Lindahl

Yrke: Auktoriserad redovisningskonsult.

Bor: Frösön.

Ålder: 45.

Familj: Make Anders och dotter Emma 9 år.

Intressen utöver curlingen: Innebandy, squash, golf, tennis, slalom.

Inspireras av: Min familj och mina vänner.