Alla pratar om hållbarhet. Företagsledare, politiker, journalister, barnen i skolan, ja listan kan göras precis hur lång som helst. Det är som att det är nu det verkligen slår igenom. Och i denna viktiga process kan vår bransch spela en central roll.

En av branschens ”hållbarhetskändisar” är Lars-Olle Larsson, som är Expert i detta nummer. Han arbetar i dag med hållbart företagande på Swedfund, och har varit projektledare för den första integrerade redovisningen med revisionsbestyrkande”. Jag minns första gången jag träffade honom, det var för drygt tio år sedan. Han pratade sig varm om hållbarhet och miljö, och mycket av det han sa lät som självklarheter. Men med facit i hand så gick det nog ganska trögt. Och många var frustrerade.

Men nu kanske det händer grejer. EU ställer krav. Och svenska regeringen är inne på att gå ännu längre. Lagförslaget som har tagits fram av tjänstemän på justitiedepartementet innebär att 2.000 företag kan komma att påverkas (i stället för 300 med EU:s krav).

Det finns dock inga krav på att den icke-finansiella informationen ska vara reviderad. Men när företagen ändå lägger ned tid och pengar på att ta fram detta mervärde borde man väl vilja ha en kvalitetsstämpel? Att styrelseledamöterna inte är så sugna på att skriva under redovisningen om informationen inte är kvalitetssäkrad är ju en annan aspekt. Det finns alltså en hel del kvar att diskutera.

En fråga som däremot besvaras inom kort är vem som får FAR:s pris för bästa hållbarhetsredovisning. Det är trettonde året som priset delas ut, och i år hålls ceremonin 3 juni på Nasdaq OMX i Stockholm.

Trevlig sommar!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se