Skriverierna kring SCA väckte många känslor. Oavsett vad som är rätt eller fel har uppmärksamheten kring SCA lett till att framför allt två frågor lyfts. Å ena sidan hur man bör hantera inbjudningar och liknande utifrån mutlagstiftningen, å andra sidan hur revisorns oberoende påverkas.

Blir revisionen bättre av att revisorna tackar ja till ett kundevent och därmed lär känna företaget?

Men hur uppfattas det av omvärlden? Och hur påverkar det förtroendet? I ett sådant läge måste revisorn ta ställning till vilket som är viktigast.

– Oberoendet ”in apperance” blir allt viktigare. Det är en förändring där branschen inte riktigt hängt med, säger Bino Catasús, professor i redovisning och revision vid Stockholm Business School vid Stockholms universitet.

Att revisorn är oberoende i sin yrkesutövning är för de allra flesta inom branschen en självklarhet, något som sitter i ryggmärgen. Integritet och att inte låta sig påverkas är en av grunderna i arbetet. Men för den som inte är insatt i branschen, kan vissa saker uppfattas på ett annat sätt, och därmed blir också revisorns oberoende ifrågasatt. Något som i längden påverkar förtroendet, för den enskilde revisorn men även för branschen i stort.

Bino Catasús talar om två typer av oberoende. Oberoende ”in fact” och oberoende ”in apperance”. Oberoende ”in fact” handlar om integriteten och att revisorn både följer gängse strukturer och gör goda bedömningar. Oberoende ”in apperance” handlar om hur det man gör uppfattas av andra.

– Samhället har blivit allt ängsligare och det verkar som om framgång är lika med att undvika att göra fel. Det är alltså bättre att inte göra fel än att göra mer rätt än fel. Av detta följer att oberoende ”in apperance” spelar allt större roll. Jag tror inte att revisorerna fullt ut har förstått det, säger han.

Bino Catasús konstaterar att styrelser och näringslivet verkar vilja ha revisorer som är oberoende och har integritet. En revisor som inte vågar ifrågasätta och en revision där revisorn inte varit kritisk i sitt arbete är ganska meningslös. Samtidigt finns problematiken att revisorns arbetssätt av andra kan uppfattas som att revisorn inte är oberoende.

– Oberoende ”in apperance”, hur något verkar vara, har fått större betydelse i hela samhället. Det gäller inte bara revisorernas arbete utan även myndigheter, offentliga upphandlingar, ja allt. För revisorn är det självklart att inte låta sig påverkas, men man har inte förstått hur illa det kan se ut om man åker iväg med sin kund. Därmed inte sagt att revisionen blir dålig, inget tyder på det, men oberoendet ”in apperance” påverkas, säger Bino Catasús.

Revisionsbranschen är en bransch som bygger på förtroende. Och när det kommer till förtroendefrågorna och hur allmänheten uppfattar revisorn och dennes arbete är oberoendet ”in apperance” många gånger viktigare än oberoendet ”in fact”. Det spelar alltså i vissa fall ingen roll om revisorn är oberoende och revisionen är perfekt utförd. Har det skett något som kan få andra att misstänka att revisorn låtit sig påverkas, så får förtroendet sig en törn. Det kan handla om en middag, att hen blivit bjuden på hockey av en kund, en resa eller deltagit i ett seminarium. Bino Catasús menar också att det finns en risk för vänskapskorruption och att oberoende ”in apperance” kan påverka oberoende ”in fact”.

– Studier visar som sagt att företagen vill ha kritiska revisorer och att många revisorer som blir bjudna på något, exempelvis en julmiddag, upplever att de på så sätt lär känna företaget bättre och därmed har lättare att upptäcka risker. Men problemet är att det inte ser ut så utifrån. Det ser ut som om revisorn låter sig bjudas, och därmed också riskerar att påverkas, säger Bino Catasús.

Han konstaterar att som samhället utvecklats kommer revisorerna att vara tvungna att hitta andra sätt att lära känna företaget. Så som det fungerat tidigare, att delta i middagar, resor och annat, fungerar inte längre. Han tror heller inte att en företagsledning som bjuder in en revisor skulle tycka att det var konstigt om revisorn tackade nej.

– Om man tappar en kund av den anledningen då ska man nog tappa den kunden, säger han.

Under senare år har media vid flera tillfällen granskat revisionsbranschen, något som tagits emot med blandade känslor. Bino Catasús tycker dock att det är rätt att den som granskar andra även själv blir granskad.

– I det stora hela tror jag att det är positivt att revisorer blir granskade. Man kan till och med säga att det är lite paradoxalt att de som har som yrke att granska andra själva blir upprörda av att bli granskade.

Bino Catasús tycker att det är lite konstigt att revisorerna verkar ha blivit tagna på sängen över den senaste tidens uppmärksamhet.

– Oberoendefrågan har diskuterats hur länge som helst, så jag blir lite förvånad över reaktionerna. Revisorerna måste lära sig att väga vilket som är viktigast i sammanhanget, oberoendet ”in fact” eller oberoendet ”in apperance”. Kanske blir revisionen ”in fact” bättre om revisorn tackar ja till en inbjudan från kunden men ”in apperance” blir det sämre. Då får man ta ställning till vilket som väger tyngst, säger Bino Catasús.

Charlotta Marténg