Nästa destination är Snæfellsjökull på Island. Jag läser på Wikipedia att det är en 1.446 meter hög glaciärtäckt stratovulkan, den vulkansort som orsakar de farligaste utbrotten ... Väderprognosen talar om en temperatur runt nollstrecket, men jag tror att det ändå kommer att bli hett. Jag tänker inte på magma och lava utan på den dialog som de nordiska branschorganisationerna ska föra med branschens globala respektive europeiska organ, IFAC och FEE.

Det brukar bli spänstiga och konstruktiva erfarenhetsutbyten om utmaningar och möjligheter. Upptakten till att vi nu har tagit fram ett utkast till nordisk standard för revision i mindre företag ägde för övrigt rum på motsvarande möte för två år sedan. Det var ingen beredd på innan det plötsligt skedde.

Så det är viktigt att mötas, det är i mötet förändringen sker. Mina tankar går naturligtvis till våra egna Branschdagar 24–25 september, i år med temat ”Nya tidens tjänster”. Vi har inte längre något särskilt forum för idéer eller ”påverkanstorg”, för vem vet när bra förslag och idéer kläcks. Det kan vara på något av utbildningspassen eller i minglet. Vi måste därför lyssna uppmärksamt på varandra, och jag lovar att vi tar med oss sådant som FAR kan ta tag i. Ett exempel är förra årets spontana kommentar om behovet av personliga tränare (PT) för företagare. På FAR förbereder vi nu vassa PT-utbildningar för redovisningskonsulter.

Utmaningar, inspiration och lärande – det är mycket du får med dig från årets Branschdagar, både hård- och mjukvara. Vi skulle blunda för morgondagens verklighet om vi inte uppmärksammade automatiseringen av branschens tjänster. FAR vill att branschen ska bli vinnare i digitaliseringen. Tillsammans med konsultföretaget Kairos Future har vi därför påbörjat en komplettering av framtidsstudien från 2013. Den nya studien inriktas på hur det digitala landskapet kommer att utvecklas för mindre och medelstora företag. Men det handlar inte bara om teknik. Den stora utmaningen gäller ledarskapet, det gäller att navigera rätt i det nya landskapet. Och att många vill följa med.

Branschdagarna är mötesplatsen där du kan utveckla ditt kollegiala nätverk och samtidigt få inspiration och energi i arbetet, som ju är en stor del av livet. Det bjuds även på intressanta seminarier om nya redovisningsregler inklusive införande av mikroföretag, redovisning i bostadsrättsföreningar och hur man säljer in redovisningstjänster. Är det på något av dessa seminarier som årets idé om nya tjänster kommer upp eller blir det när utkastet till den nordiska revisionsstandarden presenteras och diskuteras? Jag har ingen aning, det är också lite av tjusningen.

Jag tror att många värdesätter att vi under Branschdagarna vidgar perspektiven och förmedlar en helhetssyn som ger kundnytta. Vad händer i omvärlden och på marknaden? Vad är det för ny lagstiftning på gång? Här vill vi särskilt uppmärksamma hur lagar och regler måste ändras för att branschen ska kunna jobba modernt och ta tillvara ny teknik.

Sedan vill vi på FAR berätta och visa vad vi håller på med. Det är också viktigt att vi får höra hur vi kan jobba ännu bättre, allt för att hjälpa branschen att göra nytta för näringsliv och samhälle.

Viktigast av allt är ändå att de här frågorna besvaras: Vad behöver du som redovisningskonsult, revisor eller rådgivare göra för att kunna leverera de tjänster som efterfrågas imorgon? Och din byrå – hur kan den möta framtiden på ett proaktivt sätt? Några konkreta steg på framtidsvägen kommer Deskjockeys, som ju var Årets framtidsbyrå 2014, att visa på. Och vad den byrån gör kan alla göra. Så säger de själva.

Som du anar hoppas jag på stort deltagande, och att vi överträffar fjolårets ”all time high” på 400 deltagare. Jag har sagt det förut men säger det igen: Det är genom möten och dialog över byrågränser som en profession tar ansvar. Huset måste därför vara fullt när vi på Branschdagarna gemensamt tar ut färdriktningen.

Väl mött på Branschdagarna!

Dan Brännström är FAR:s generalsekreterare.