Nu är standarden på plats – nästa steg är att börja bygga applikationer. Det säger Björn Rydberg, ordförande i XBRL Sweden.

I över tio år har XBRL Sweden drivit frågan och sett hur land efter land lagstiftat om XBRL, medan den svenska föreningen kämpat i motvind. Men plötsligt hände det.

– Standarden har utvecklats väldigt snabbt, säger Jörgen Wyke, projektledare på SIS, Swedish Standards Institute.

Till skillnad från lagstiftning är en standard inte tvingande – inte ens för de parter som varit med i processen. I det aktuella fallet är det Bolagsverket, Finansinspektionen, Skatteverket, Statistiska centralbyrån och XBRL Sweden. Standarden fyller i stället funktionen av en trovärdig referens som parterna och olika utvecklare kan hänvisa till.

– En standard är ett neutralt, stabilt och publikt dokument, säger Jörgen Wyke.

Björn Rydberg kallar det en milstolpe som möjliggör att utvecklingen av digitala processer och digital ingivning av finansiella rapporter nu kan ta ett nästa steg.

– När standarden är på plats blir det lättare för myndigheter och företag att fatta beslut om utvecklingsprojekt med XBRL som bas, säger han.

I nuläget är lagstiftning inte en prioriterad fråga för XBRL Sweden.

– Det som krävs är att lagstiftarna skapar förutsättningar för att mottagare av finansiella data, som till exempel Bolagsverket, ska kunna styra över rapportering mot digitala flöden. För detta krävs att programvaruleverantörer och myndigheter vågar investera i nya system. Med en gemensam standard blir det lättare, säger Björn Rydberg.?

Rakel Lennartsson