Att sova sig till framgång låter som en dröm. Men det finns vissa belägg för påståendet visar en avhandling i psykologi gjord vid Stockholms universitet. Nu hoppas forskaren bakom studien att vi ska bli bättre på att prioritera sömn framför slötittande på tv.

Att sova ordentligt och därmed se piggare ut kan löna sig. Både privat och i arbetslivet. Men om man sover för lite finns risken att man uppfattas som tröttare, mindre frisk och mindre attraktiv av sin omgivning. Dessutom har det visat sig att andra personer är mindre villiga att umgås med någon som ser sömnig ut och det finns en risk att det påverkar jobbsökandet i riktning mot det sämre.

– Det finns mycket forskning om hur sömnbrist ger negativa effekter på individen som inte sovit, men mindre om hur omvärlden uppfattar någon som ser trött ut. Vi ville få svar på om personer som ser trötta ut även riskerar att utvärderas ofördelaktigt av andra, säger Tina Sundelin, doktor vid Pyskologiska institutionen, vid Stockholms universitet.

Fyra studier har gjorts. Fotografier på personer med varierande sömnmängd har visats för bedömare som utvärderat dem utifrån olika faktorer som attraktivitet, hälsa, pålitlighet, ledarskapsförmåga, anställningsbarhet och hur gärna de ville umgås med personen på fotot. Studien gav resultatet att personer som såg trötta ut bedömdes mer negativt än när samma personer såg pigga ut.

– Trots att vi alla vet att det är viktigt att sova är det många av oss som prioriterar bort några av de timmar vi behöver och i stället sitter uppe och jobbar, tittar på serier eller tappar bort tid på internet. Förhoppningsvis kan de här resultaten bidra till att sömnen föredras över de andra, mindre nödvändiga, aktiviteterna, säger Tina Sundelin.

Charlotta Marténg