Monica Ballins, auktoriserad revisor, Ballins Revision, Täby

Tommy Sjövik Johansson, auktoriserad redovisningskonsult, BDO, Helsingborg

Kristina (Stina) Osmund, auktoriserad redovisningskonsult, MyController, Stockholm

1. Vad betyder far:s branschdagar för dig?

– Jag tycker att det är en väldigt bra uppdatering i branschens viktiga frågor. Dels i rena yrkesfrågor, dels med seminarier om aktuella och efterfrågade ämnen. Men det är också bra att man tar in föreläsare utifrån, som talar mer brett om exempelvis ledarskap, kriser eller hälsa. De senaste åren har Branschdagarna varit bra på att fånga upp aktuella trender inom revision.

– Jag var på Branschdagarna för första gången i fjol och det var oerhört positivt, framför allt att träffa kollegor från andra byråer. Stämningen var avslappnad och vi kunde prata ganska fritt med varandra. Sedan var det bra program med genomgång av intressanta och aktuella frågeställningar – särskilt på teknikområdet och om digitaliseringen.

– För mig är det framför allt möjligheten att nätverka på olika sätt, men också innehållet i seminarierna som är betydelsefullt med Branschdagarna. Förutom branschkollegor brukar där finnas en hel del bra utställare som det är kul att träffa och prata med i verkligheten, i stället för att bara höras på telefon.

2. Vad lockar mest i årets program?

– Det har varit väldigt mycket debatt om vart revisionen är på väg. Så inför årets Branschdagar är jag särskilt nyfiken på hur den nordiska arbetsgruppen har hanterat frågan om revision i mindre företag och de tunga dokumentationskrav som finns även där. Jag som har varit med ett tag tycker att det låter som att vi är på väg tillbaka till ”aktiv revision” och det är i så fall jättebra.

– Den del som gäller omställningen, ledarskap och automatisering intresserar mig allra mest. Vi har ett stort teknikskifte framför oss, vilket skrämmer många och då är det viktigt att vi som har någon ledarskapsroll får med oss hela gruppen. Om vi får medarbetarna med oss kan vi effektivisera verksamheten utan att behöva flytta den till låglöneländer.

– Mycket i årets program är bra – utvecklingen går fort och det är viktigt att hänga med för att kunna utveckla sin byrå i takt med tiden. Då går det inte att sitta på sin kammare och tro att allt ska vara som det alltid har varit. Digitaliseringen har utvecklats snabbare än lagstiftningen. Det är bra att FAR är med och lobbar så att vi får regelverk och lagar som är anpassade till verkligheten.

3. Vad skulle göra branschdagarna ännu bättre?

– Många kommer på Branschdagarna och det vore bra att öka utbytet oss deltagare emellan. Jag kommer ihåg ett år då vi delades in i mindre grupper för att diskutera några aktuella frågor. Deltagare från mindre och större byråer och från olika landsändar blandades. Förutom bra och aktivt erfarenhetsutbyte ledde det till många visitkortsbyten över gränserna.

– Svårigheten blir att göra det lika bra som förra året! Jag tyckte att föreläsningarna, logistiken och hela arrangemanget var förträffligt bra förra året. Ska man anmärka på något så är det att Friends är lite för stort, det är funktionellt och ligger bra, men man kan känna att man försvinner lite i mängden. Jag tror på att byta lokal då och då – utveckling och förnyelse är alltid bra.

– Jag har varit med i flera år och tycker att standarden är jämn och bra. Lokaler och måltider är underordnade innehållet i programmet, som brukar vara bra och aktuellt. Jag kan ändå tycka att Friends lokaler är tråkiga – och utan fönster! Jag går i och för sig inte på Branschdagarna för att sitta och titta ut, men jag föredrar ändå en vacker miljö.