Det är måndag morgon. Jag anar det redan när jag dirigeras till Explosive Trace Detection-personalen vid säkerhetskontrollen på Landvetter flygplats. Vecka 38 blir spännande.

Planet lyfter mot Köpenhamn och Revisordøgnet i danska systerorganisationen FSR:s regi. Temat kretsar kring digitaliseringen och hur den förväntas påverka näringsliv och samhälle, men också branschen förstås. Jag tar med mig kommentaren att ”allt som går att digitalisera kommer att digitaliseras, men det som inte går att digitalisera blir särskilt värdefullt”.

Jag flyger tillbaka till Göteborg samma dag och beger mig till Ackordscentralen för att debattera revisorsansvar med Prosolvias konkursförvaltare Lars Zetterberg. Auditoriet består av unga obeståndsjurister från advokatbyråer i Göteborg som haft modet att bjuda in Lars och mig som gäster till deras första erfarenhetsutbyte. Diskussionen är spänstig, men vi är i alla fall överens om en sak; i tider med minusränta är det orimligt att beräkna dröjsmålsränta med en delkomponent om åtta procent.

Vid den efterföljande måltiden läser Lars hälsningen i sin lyckokaka: ”Dina argument övertygar och du får framgång” och tar det som intäkt för att han har rätt. Lätt snopen läser jag mitt eget meddelande: ”Harmoni och balans väntar dig” men ställer mig sedan frågan: Vad är viktigast – framgång eller harmoni och balans?

Tisdag förmiddag präglas av uppmärksamheten kring debattartikeln ”Problemen med EU:s nya revisionspaket” i Dagens Industri, signerad FAR:s ordförande Jonas Svensson och undertecknad. Och jag bloggar om de personliga sanktionsavgifterna som kan skrämma bort alla från revisorsyrket. Slutorden i inlägget känns givna: Det finns en smärtgräns som inte får passeras.

På eftermiddagen reser jag mot Halmstad och Tylösand. FAR-kollegan Sofia Wallebom och jag får där möjlighet att diskutera aktuella frågor med 140 auktoriserade redovisningskonsulter inom EY. Sofia fokuserar på Reko och bokslutsrapporten medan jag belyser FAR:s framtidsarbete och ambitioner för medlemsnyttan. Jag berättar om att vi nu sätter upp utbildningar av redovisningskonsulter till personliga tränare (PT) för företagare. Att tillsammans med så många FAR-medlemmar dessutom få se Malmö FF spela mot Zlatans Paris Saint-Germain i Champions League senare på kvällen är bonus för en generalsekreterare.

Det blir ett (alldeles för) tidigt morgonflyg till Stockholm på onsdag för möte med projektgruppen för Branschdagarna 2015. Projektledaren Anna Nord följer upp att alla förberedelser är på plats, och vi gläds över deltagarantalet som innebär all time high. Huset måste vara fullt när branschen tar ut färdriktningen!

Så blir det dags för ett telefonmöte med FEE, branschens europeiska samarbetsorgan. I konferensrummet på FAR sitter även Göran Krafft från Kairos Future. På linjen är också två tyska professorer som tagit fram en framtidsrapport. För veckan därpå ska både tyskarna och vi presentera våra respektive framtidsstudier under en FEE-konferens i Amsterdam med branschföreträdare från hela Europa.

Stormen Petra gör vad hon kan för att jag inte ska nå Oslo på torsdagen. Men det blir ändå ett heldagsmöte hos Den norske Revisorforening med kollegorna från hela Norden. Vi lägger fast hur vi ska positionera oss i det internationella påverkansarbetet under hösten. Självklart är även ”Nordisk standard för revision i mindre företag” högt på agendan. Vi är överens om att pusha för att få in så många synpunkter som möjligt före deadline 19 oktober, allt för att underlätta den fortsatta processen.

Fredagen inleds ute på Lidingö. Riksrevisionen har samlat sina medarbetare till konferens, och jag talar på temat ”Revision i snabb förändring”. Det är både enkelt och svårt. Enkelt för att det händer så mycket – EU:s revisionspaket, ny revisionsberättelse och Nordiska standarden. Svårt för att vi kan förvänta oss oväntade och omvälvande förändringar till följd av digitaliseringen.

Men först är det dags att ta helg. Jag pustar ut på tåget hem till Göteborg och skriver en ledare till Balans ... Det är fredag kväll.

Dan Brännström är FAR:s generalsekreterare.