Förändringar i redovisningskonsultexamen

Kortad tentamenstid från sju till sex timmar och ett prov bestående av två delar i stället för tre. Det är några av förändringarna i redovisningskonsultexamen.

– Vi har lyssnat på dem som tentat tidigare och meningen är att vi ska testa kunskap, inte hur man hanterar tidspress, säger Anna Nord på FAR.

Tanken med det nya provet är att testa så verklighetsnära konsultens vardag som möjligt.

Förändringarna införs från och med nästa tentamenstillfälle som är 17 november och mer information om förändringarna finns på www.far.se.

Finansinspektionen kräver XBRL-rapportering

XBRL har slutligen slagit sig in på den svenska marknaden. Dels som en svensk SIS-standard, dels genom Finansinspektionens krav på XBRL-rapportering. Det är nu enbart möjligt att rapportera Corep och Finrep i XBRL-format till Finansinspektionen.

De bolagskategorier som berörs av detta är banker, sparbanker, kreditmarknadsbolag, värdepappersbolag, fondbolag, svenska förvaltare av alternativa investeringsfonder, betalningsinstitut, utländska bankfilialer i Sverige, institut för elektroniska pengar, Skeppshypotek och finansiella företagsgrupper.

De som ska rapportera är själva ansvariga för att skapa XBRL-instansfiler som kan tas emot av Finansinspektionen.

Sveriges bästa skatterådgivare

Skatterådgivarna på revisions- och redovisningsbyråerna rankas högt när International Tax Review tankar Sveriges bästa skattekonsulter. På listan Indirect Tax Leader´s guide 2015 placerar sig flera skatterådgivare. Joachim Agrell och Ylva Hestreus från Deloitte, Lars Henckel, PwC, Susann Lundström, KPMG, samt Tomas Karlsson och Royne Schiess från EY. På global nivå har Deloitte flest antal rådgivare på topplistan jämfört med andra skatterådgivare.

Wint får ny styrelseordförande

– Själv är inte alltid bäste dräng, därför är det extra skoj att den biten som handlade om styrelsens ordförande fallit på plats, kommenterar Björn Elfgren, vd för Wint valet av styrelseordförande.

Wint har valt att ha en styrelse som inte bara består av verksamma personer på Wint, och ordförandeposten innehas nu av Bengt Nilsson, vd för Pagero, ett bolag som fokuserar på e-order, e-fakturor och betaltjänster. Övriga ledamöter i styrelsen är Jan Hedbern, Björn Elfgren samt Johan Thorsson och Anders Josefsson som suppleanter.

K10 redovisning in i resursgruppen

1 september tog K10 Redovisning HB klivet in i Resursgruppen Ekonomi och Revision, som därmed etablerar sig även i Stockholm. I ett pressmeddelande skriver Resursgruppen att ta byrån till Stockholm är ett mål man länge strävat efter. Tidigare i år öppnade Resursgruppen kontor i Göteborg och nu finns byrån i fem städer i Sverige.