Fem av de sju största byråerna hade vid den här tidningens pressläggning redan bestämt sig för att svara – 19 oktober går remisstiden ut för den som vill tycka till om den nordiska standarden för mindre företag, även kallad Standard for Audits of Small Entities (SASE).

En rundringning bland de sju största revisionsbyråerna i Sverige visar att de allra flesta har en positiv attityd till det nordiska initiativet.

– Det är uppenbart att det finns ett upplevt problem med att tillämpa ISA på mindre företag och då är det positivt att man försöker lösa det. Vi tar det här på största allvar och involverar många i processen, säger Johan Rippe, vice vd för PwC Sverige.

Han berättar om interna workshops och PwC:s strukturerade analys av förslaget. Däremot vill han inte föregripa resultatet och detsamma gäller kollegorna på andra byråer. KPMG och Deloitte hade vid den här tidningens pressläggning precis påbörjat sitt arbete med remissvaret.

– Deloitte är positiva till förslag som förbättrar förutsättningar för svenskt näringsliv men samtidigt är vi måna om att nya standarder alltid svarar upp mot den kvalitet i våra tjänster som intressenter i vår omvärld förväntar sig, säger Birgitta Lööf, revisor och delägare, Deloitte.

EY har aviserat att man kommer att lämna ett svar på nordisk nivå då remissförfrågan gått ut till alla de nordiska länderna. Även på BDO överväger man ett gemensamt svar.

– Det finns utmaningar med att ha två standarder, men vi är övervägande positiva till förslaget som flera av våra medarbetare har varit med och utformat. För att säkerställa att vår uppfattning kommer fram i remissprocessen överväger vi ett gemensamt svar för BDO i Skandinavien, säger BDO:s vd Carl-Johan Kjellman.

På Mazars ser man också mer möjligheter än hinder med förslaget.

– Det här stämmer bra med vart vi tycker att branschen ska gå, säger Lars Högvik, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Mazars.

Grant Thornton hade som enda byrå inom Big7 vid den här tidningens presläggning inga planer att svara på remissen.

Rakel Lennartsson