Miljontals människor är på flykt från krig och våld i Syrien och Irak. Flyktingkatastrofen är den värsta sedan andra världskriget. För många av Sveriges revisions- och redovisningsbyråer står hållbarhetsfrågor högt på agendan, och flera har valt att agera.

Mat, vatten, filt, handduk, torra kläder och skor. Det är vad ett nödpaket från FN:s flyktingorgan UNHCR innehåller. Saker som kan hjälpa människor på flykt i desperata försök att komma till Europa. I takt med att omvärlden fått upp ögonen för vad som pågår strömmar gåvorna in till bland andra UNHCR. Inte bara privatpersoner väljer att skänka pengar utan även företag och organisationer.

– Det är en enorm flyktingström som kommer nu och alla måste hjälpas åt. I samband med att vi, tillsammans med våra norska kollegor, hade kick-off i Malmö kom flera ur personalen och bland delägarna med önskemål om att vi skulle samla in pengar, berättar Marianne Sandén-Ljungberg, delägare och vd för Mazars.

Sammanlagt samlades drygt 220.000 kronor in under kick-offen, pengar som kommer att gå till UNHCR.

För de allra flesta företag, inte bara i revisions- och rådgivningsbranschen, är hållbarhets- och CSR-frågor viktiga. I det tänket ryms även frågor som hjälp till människor på flykt.

Balans har varit i kontakt med byråer över hela landet, stora som små. Många vill helst verka i det tysta och inte uppmärksammas för att de agerar, andra beskriver på sina hemsidor eller i sociala medier vad de gör.

– Vi jobbar långsiktigt och strategiskt med hållbarhetsfrågorna inom PwC, vilket bland annat inkluderar att vi ska ta ett samhällsansvar utöver vår egen verksamhet. De områden vi valt att engagera oss i är lärande, mångfald och entreprenörskap och samarbetar bland annat med ideella organisationer som Mattecentrum, Mitt Liv och Business Challenge. Vi har ju dock alla blivit djupt berörda av flyktingkrisen i Syrien, varför vi ville göra en extra insats, säger Peter Nyllinge, vd för PwC i Sverige.

PwC har beslutat att skänka 1000 nödpaket via UNHCR. Även Deloitte väljer UNHCR och Christer Ahlgren, pressansvarig på Deloitte, berättar att företaget skänkt 500.000 kronor.

– Situationen är extraordinär så det är självklart att göra något, säger han.

KPMG tar ytterligare ett steg, och utöver att skänka pengar till Röda korset, tipsar man på sin hemsida om vad privatpersoner kan göra. Bland annat länkar man till initiativet Vi gör vad vi kan, som är ett ideellt, politiskt obundet initiativ av privatpersoner vars syfte är att hjälpa flyktingar på den grekiska ön Lesbos. KPMG uppmanar också andra att skänka pengar genom någon av hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Röda korset, Rädda barnen, Unicef eller UNHCR.

På EY har man gett alla medarbetare möjlighet att skänka 100 kronor via lönen till en ideell organisation, för varje krona medarbetarna skänker lägger EY till en.

– Sedan 2011 har EY även ett program för samhällsengagemang som vi kallar ”Volunteering at work”. Här har våra medarbetare möjlighet att avsätta upp till 16 timmar av sin arbetstid per år på en volontärinsats inom en ideell organisation. Sedan starten har EY donerat nära 2000 timmar och cirka 200 medarbetare har genomfört en insats, berättar Katarina Roslund, kommunikationsansvarig på EY.

I direkt koppling till flyktingkatastrofen arbetar EY och ”Volunteering at work” just nu tillsammans med framför allt Individuell människohjälp och Röda korset. Genom Röda korset bidrar byrån med språkträning och läxhjälp.

Charlotta Marténg