Meditera mera! Är det lösningen för att bli en bra chef? Forskaren Lasse Lychnell menar att chefer som har ett meditativt förhållningssätt till arbetet fattar bättre beslut.

Under två år har Lasse Lychnell, forskare på institutionen för företagande och ledning vid Handelshögskolan i Stockholm, följt sju vd:ar och ägare av små- och medelstora företag som under flera år har mediterat.

– Många studier visar att meditation påverkar individers hälsa positivt men ingen hade tittat på hur man integrerar insikter från meditation med arbetslivet för att nå effekter i verksamheten, säger Lasse Lychnell.

Utmärkande för chefer som mediterar är att när de möter utmanande situationer i arbetet använder de sig av ett meditativt förhållningssätt vilket gör att de kan ta in ett bredare perspektiv. I stället för att upprepa automatiserade handlingsmönster eller fatta förhastade beslut påverkade av starka känslor.

– Genom att stanna upp och betrakta sina egna tankar, känslor och förnimmelser får cheferna tillgång till mer och rikare information om situationen samtidigt som de också tydligare ser sin egen roll i sammanhanget, säger Lasse Lychnell.

Under tiden han har följt cheferna har han också kunnat se förändringar på lång sikt. Som att cheferna ägnar mer tid åt strategiskt arbete och har en större benägenhet att fokusera på grundorsaker i stället för symptom i bolagen.

Innebär detta att fler chefer borde börja meditera?

– Om de är nyfikna. Det viktiga är att hitta sitt sätt att få ett litet glapp i arbetsvardagen. Meditation passar inte alla, för någon är yoga bra och för andra handlar det om att vara i naturen. Man får börja där man är. Men meditation är ett spännande alternativ eftersom man verkligen får möta sig själv, säger Lasse Lychnell.

Charlotta Marténg