Stefan Bengtsson, kontorschef på Grant Thornton i Eskilstuna, saknade en folkfest för hälsan i Eskilstuna. Han tog initiativet till Å-loppet som genom åren blivit en succé.

Vad är Å-loppet?

– Det är ett stadslopp som genomförs varje år i Eskilstuna och som lockar tusentals deltagare. Enligt min åsikt är det Sveriges vackraste kvartsmaraton.

Hur långt springer man?

– Om man vill springa eller gå är valfritt, det viktigaste är att man deltar, inte att man kommer snabbast i mål. Men loppet är en kvartsmara, det vill säga 10.549 meter, och banan går längs med Eskilstunaån, genom Munktellstaden, Stadsparken samt Vilstad friluftsområde med start och stopp på Strömsholmen.

Varifrån fick du idén?

– Jag har sprungit Göteborgsvarvet i stort sett vartannat år sedan början av 1990-talet, totalt 15 gånger. När jag kom tillbaka till min hemstad Eskilstuna efter att ha jobbat i Göteborg kände jag att jag saknade ett lopp som det var folkfest kring. Jag och min sambo pratade om att ordna något och jag tog kontakt med Eskilstuna GUIF, handbollsklubben, samt centrumbolaget Eskilstuna Innerstad och frågade om de ville starta en folkfest.

Och de nappade på idén?

– Ja, det här var 2010 i augusti, och i juni 2011 drog vi igång första loppet. Huvudarrangörer är Eskilstuna GUIF och Eskilstuna Friidrott och utöver det finns det fler medarrangörer, partners och sponsorer varav Grant Thornton är en. Personligen är jag med i styrgruppen för Å-loppet.

Men syftet med loppet är inte bara en folkfest?

– Nej, utöver att vi vill göra centrum attraktivare och göra reklam för vilken fin stad Eskilstuna är vill vi även bidra till folkhälsan och göra staden aktivare. Dessutom är tanken att loppet ska generera inkomster till föreningarna som är med och hittills har Å-loppet dragit in cirka 1,5 miljoner kronor till idrotten i Eskilstuna. Utöver det kan varje deltagare skänka 25 kronor till valfri förening/organisation godkända av Å-loppet. Mellan 50.000 och 75.000 kronor fördelas årligen.

Brukar loppet locka stor publik?

– Å-loppet har blivit en riktig folkfest. Kommunen stänger av trafiken i delar av staden och det brukar vara runt 20.000 i publiken. Sedan har vi runt 100 företagare som är med och medverkar på olika sätt. Reaktionerna har varit positiva. Förra året blev jag utsedd till årets ambassadör av Eskilstuna Innerstad och även kommunledningen är mycket positiv till Å-loppet.

Charlotta Marténg

FAKTA:

Stefan Bengtsson

Titel: Auktoriserad revisor och kontorschef på Grant Thornton i Eskilstuna.

Ålder: 49.

Bor: Villa i Eskilstuna.

Intressen: Familjen, resor och GUIF.

Inspireras av: Richard Branson.

Drömmer om: Att Å-loppet om några år har 10.000 deltagare och att KENT uppträder i målområdet.