Drygt 450 besökare utmanades, inspirerades, nätverkade och kunskapade på Quality Hotel Friends i Solna. Årets Branschdagar blev en succé och hade starkt fokus på framtiden.

Allt som går att digitalisera kommer att digitaliseras. Och de tjänster som inte kan digitaliseras kommer att bli väldigt värdefulla. Därför ska vi satsa på att utveckla dessa tjänster, sa FAR:s generalsekreterare Dan Brännström i sitt invigningsanförande.

Omställning, ledarskap och automatisering var viktiga begrepp under Branschdagarna.

– Du måste tycka det är kul att möta kunden, inte sitta vid skrivbordet. Ut till kunderna och prata med dem! De söker någon som kan hålla dem i handen, som kan coacha dem för att utveckla deras affär, konstaterade Ludwig Stendahl, affärsutvecklare på EY.

Statssekreterare Catharina Espmark från justitiedepartementet var inbjuden till en debatt om hur lagar och regler måste moderniseras. Där deltog även Pernilla Lundqvist, redovisningsspecialist på KPMG, Jan Söderqvist från Visma, FAR:s ordförande Jonas Svensson samt Dan Brännström.

– I vissa avseenden ligger Sverige före, som när det handlar om patent, och i andra ligger vi efter. På frågan låter det lite som att vi har en läxa att göra, och i det här fallet kanske vi har det, svarade Catharina Espmark på frågan varför Sverige ligger efter i moderniseringen.

Ari Riabacke, en av Skandinaviens mest anlitade talare, höll en inspirationsföreläsning om hur framtidens framgångsrika organisationer skapas och leds. Det är dags att tänka om och tänka nytt.

– Så här har vi alltid gjort. De sex dyraste orden i företagsvärlden, sa Ari Riabacke.

Stämma och middag avslutade dag ett. Under middagen roade David Batra publiken och Grant Thornton tog emot priset för Årets framtidsbyrå.

Dag två bestod av parallella seminarier. Bland annat presenterades Nordiska standarden (SASE) och redovisningen i bostadsrättsföreningar diskuterades. Branschdagarnas sista seminarium stod Soraya Hashim på Rättviseförmedlingen för. Hon talade om hur mångfald och jämställdhet kan bidra till att lyfta din verksamhet.