Sex SM-guld som spelare och fyra som ledare. Så ser facit ut för före detta rugbyspelaren Hamish Mabon. Nu kommenterar han amerikansk fotboll för Viasat på nätterna. På dagarna är han revisor och vd för EY i Sverige.

Rugby är inte den vanligaste sporten i Sverige, även om intresset växer. Vad fick dig att välja rugby?

– Rugbyn har funnits med mig hela mitt liv. Min pappa som kom till Sverige för drygt 50 år sedan spelade rugby och det gjorde även mina bröder så det fanns bara en lagsport för mig att välja och det var rugby. Det har gått bra, jag har tagit sex SM-guld som spelare och fyra SM-guld som ledare.

Rugbyn har funnits med dig hela tiden, men det är amerikansk fotboll du kommenterar för Viasat?

– I smyg har jag följt amerikansk fotboll under en längre tid. Men för fem, sex år sedan satt jag hemma framför tv:n och irriterade mig på att kommentatorerna var dåligt pålästa och uttalade spelarnas namn fel. Jag hörde av mig till Viasat och erbjöd mig att hjälpa till med researchen.

Och svaret blev?

– Tack, men nej tack. En ny säsong började och jag blev ännu mer irriterad och hörde återigen av mig till Viasat, men fick ett ganska frostigt svar. Efter ett tag måste polletten trillat ner hos dem och de kallade mig till en intervju där jag fick sätta mig i ett kommentarsbås och kommentera i 45 minuter. Sedan fick jag frågan: Vad gör du på söndag? Mitt första jobb blev att kommentera NFL-premiären live i tv. Det är tre år sedan och bland det roligaste jag har gjort.

Så det blev början på din parallella karriär som kommentator av amerikansk fotboll?

– Ja, det kan man säga. Nu har jag kommenterat åtskilliga matcher och tre superbowl och det är jätteroligt. Eftersom jag är revisor är jag intresserad av statistik och har en fallenhet för att analysera siffror, det i kombination med att jag kan spelet blir en bra kombination. Det är många spelare att hålla ordning på, och flera av dem har polynesiska namn som kan bestå av sju stavelser mer tolv vokaler så det kräver lite i direktsändning.

Vad är det som är så bra med rugby och amerikansk fotboll?

– De är båda lagidrotter med grundläggande värderingar som jag tycker om. Jag gillar att summan av laget är större än de enskilda komponenterna. Dessutom är det bra stämning både på plan och på läktarna, ingen skriker åt domaren och du ser inga spelare som filmar eller bråkar.

Har du någon nytta av dina kunskaper i din roll som revisor eller vd?

– Flera kunder hör av sig efter att det har varit matcher och kommenterar matchen eller frågar om ett domslut. Många revisorer och jurister verkar gilla amerikansk fotboll och det kan ju ha att göra med att det är så regelstyrt.

Du är relativt ny vd för EY i Sverige. Märker medarbetarna att de fått en ny vd?

– Jag har varit i branschen i 28 år och har varit på EY länge. Jag har jobbat med stora, dramatiska konton och har arbetat en hel del med utbildningarna inom EY vilket har gjort att jag har träffat många av medarbetarna. När jag fick vd-jobbet fick jag runt 200 grattismail internt, och då var det ändå semestertider. Det kändes skönt. Annars blir det ingen dramatisk verksamhetsinriktning bara för att jag tar över. Vi fortsätter fokusera på de viktiga frågorna.

Vilka är de viktigaste frågorna just nu?

– Vi kommer att fokusera på bredden av EY:s tjänsteerbjudande. Det rådande marknadsläget och den ökade konkurrensen i ljuset av EU:s revisionspaket innebär att vi behöver förstärka vår revisionsverksamhet ytterligare i Sverige. Där hoppas jag kunna bidra med den långa erfarenhet och det kontaktnät jag har. Vi måste också förstå att revisionsyrket ändras drastiskt. Det räcker inte längre att bara vara duktig på den faktiska yrkeskunskapen utan du måste även vara pedagogisk och skicklig på att presentera ditt material. Revisorerna behöver bli ännu mer karismatiska.

Charlotta Marténg

FAKTA:

Hamish Mabon

Titel: Auktoriserad revisor, vd för EY Sverige.

Ålder: 50.

Bor: Centrala Stockholm.

Familj: Fru och treårig son, vuxna barn.

Inspireras av: Visionära ledare och entreprenörer som får alla att dra åt samma håll.

Drömmer om: Att kommentera en SuperBowl på plats.