För mig innebär årsskiften alltid att jag sätter nya mål på det personliga planet. Men nu vill jag stanna upp för att uttrycka mina önskningar om branschens 2016.

Jag tänker mycket på hur branschen kan göra ännu större nytta för näringsliv och samhälle, bli ännu mer relevant och förbli en attraktiv bransch att jobba och utvecklas i.

Så här kommer tre önskningar om branschen som jag hoppas ska gå i uppfyllelse under det nya året.

Min första önskan är att alla revisions- och redovisningsbyråer utmanar sina affärsmodeller och ser över produktutbud, organisation, arbetssätt, modell för prissättning med mera. Jag är glad att många byråer har kommit en bra bit i sitt arbete med att anpassa sig för en annorlunda morgondag. Andra har precis påbörjat förändringsresan medan några har valt att avvakta med den angelägna förnyelsen.

När framtidsstudien presenterades på Branschdagarna hösten 2013 tyckte säkert en och annan att den innehöll väl mycket science fiction. Att sikta på 2025 kändes långt bort, det gick att fortsätta som tidigare ett tag till. Men nu står det klart att samhällstrenderna i studien börjar påverka branschen.

De ständigt ökande förväntningarna på transparens kan infrias tack vare digitaliseringen. Utvecklingen går därför mot att företagens rapportering rapporteras och konsumeras i realtid. Och med Big data förändras allt vad analys heter samtidigt som vi kan förutse en långtgående automatisering av branschens tjänster. Med allt detta följer även förutsättningar för nya tjänster och behov av ny kompetens till branschen.

Från FAR:s sida vill vi fortsätta att bidra med både omvärldsanalys och praktisk support. Vi rivstartar med en framtidsdag i januari. Sedan har vi anlitat Kairos Future för att under 2016 presentera en ny studie för FAR:s medlemmar. Den här gången är fokus på hur det digitala landskapet kommer att utvecklas för mindre och medelstora företag. Ambitionen är att den nya studien ska bli ett konkret stöd i en byrås förändringsarbete.

Min andra önskan gäller revisorn. Jag tror revisionen mår bra av lite mer salt, att revisorn blir tuffare. Ytterst handlar det om att möta intressenternas förväntningar och om revisionens relevans.

Från politiskt håll försöker man stärka revisionens kvalitetet och oberoende genom EU:s revisionspaket. Men jag menar att det först och främst är upp till varje revisor att göra ett bra jobb och visa hög integritet. Här ser jag att den nya revisionsberättelsen skapar nya möjligheter att göra större skillnad. För när revisorn berättar om risker och andra betydelsefulla förhållanden ökar nyttan för aktieägare och andra intressenter, men det förutsätter att revisorn verkligen framför ett tydligt budskap.

Den utvidgade rapporteringen får inte resultera i meningslösa och överdrivet försiktiga uttalanden. Utifrån den brittiska erfarenheten fick vi på Finforum bästa tipset om hur övergången kan förberedas, nämligen att ”provtrycka” nya revisionsberättelsen på uppdragen året före skarpt läge.

Min tredje önskan handlar om att vi som bransch ska engagera oss mer i de stora utmaningarna för samhället. Exempel på områden där branschen kan bidra är kampen mot korruption, integrationen av nyanlända, socialt ansvarstagande och andra hållbarhetsfrågor.

Det kom en inbjudan från kungen. Som företrädare för FAR var jag välkommen att delta vid Global Child Forum. Temat var barnens rättigheter utifrån företagens hållbarhetsarbete med seminarier och workshops, hela tiden med aktivt deltagande från kungafamiljen. En sak återkom flera gånger under dagen på slottet. Många undrade nämligen vad FAR gjorde där.

För mig är det självklart att vår bransch ska medverka i frågor som rör samhällsutmaningarna. I fallet Global Child Forum handlar det om att värna den största tillgången – barnen. Ska FAR inte vara med där? Branschen har, menar jag, en given roll att bidra till socialt ansvarstagande och till utveckling och kvalitetssäkring av företagens hållbarhetsarbete, bland annat för att förhindra barnarbete.

Dan Brännström är FAR:s generalsekreterare.