Johanna Svensson, auktoriserad revisor på EY i Kristianstad, som börjar på FAR i januari.

Varför valde du att bli revisor?

– Revisorsyrket lockade mig eftersom det är ett yrke där du ständigt måste hålla dig uppdaterad och utvecklas för att kunna ge kunderna de bästa råden.

Vilken typ av företag har du arbetat med?

– Jag har främst arbetat med ägarledda företag, allt från enmansbolag till större företag och organisationer. Jag har haft förmånen att få arbeta med företag från många olika branscher. Förutom aktiebolag har jag även arbetat med bostadsrättsföreningar och större ideella föreningar. Att hjälpa kunderna med övergången till K2 och K3 var intressant och lärorikt. Med hjälp av lagtext, vägledning och samarbete med duktiga kollegor lyckades vi hitta lösningar på problem som uppstod under resans gång.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag har arbetat på EY i Kristianstad sedan 2008 då jag tog min examen vid Växjö universitet. Utöver det har jag arbetat som produktionscontroller på ett större tillverkande företag. Under mina universitetsstudier arbetade jag som ekonomiassistent på en ekonomiavdelning och innan dess har jag arbetat inom olika serviceyrken. Jag tycker det är värdefullt att jag även har erfarenhet från ”den andra sidan” vilket gör att jag har förståelse för de olika perspektiv som revisorn respektive kunden har.

Vilka ser du som de största utmaningarna för branschen?

– Den förändrade revisionsplikten och eventuellt fler förändringar av gränsbelopp i framtiden är en stor utmaning. Det gör det viktigare att marknadsföra sig och sina tjänster på ett bra sätt och att kunna visa ett mervärde för kunden. Förändringen av revisionsplikten öppnar upp för andra tjänster som rådgivning vilket skapar nya möjligheter. En annan utmaning är digitaliseringen. Det gäller att vara uppdaterad och behärska nya kommunikationsvägar för att vara attraktiv för både kunder och medarbetare. Personligen gillar jag utmaningar och tycker att det är tack vare dessa som vi kan utvecklas och förhoppningsvis bli bättre.

Pernilla Halling