Har du ätit för mycket och rört på dig för lite under jul och nyår? Det går att göra något åt. För revisorn Jan Kjäll kom vändningen förra våren, när han såg en bild på sig själv i Balans. Nu har han gått ner 30 kilo.

Vad fick dig att lägga om dina vanor?

– Dels träffade jag en läkare som tryckte på rätt knappar, dels såg jag en bild på mig själv i Balans där jag såg hur jag faktiskt såg ut. Då bestämde jag mig för att göra något åt min vikt. Läkaren frågade om jag var mogen för ett nytt projekt, och det var helt rätt sätt att prata till en revisor. Han undrade om det inte var dags för mig att ta tag i projektet ”mig själv”.

När var det och vad har hänt sedan dess?

– Det var i våras och sedan dess har det hänt en hel del. Då stod vågen på 127 kilo. I morse stod den på 97 kilo. Jag har blivit hur pigg som helst.

Hur har du gjort, hoppat på någon av de populära metoderna?

– Nej, jag har inte kört 5:2, LCHF eller ätit GI. Jag har ätit vanlig, varierad kost men använt mig av en app där man bokför allt man äter. På de flesta förpackningar, tillexempel ett juicepaket, finns en kod man kan scanna in. Då får man rätt värde direkt i appen. Sedan registrerar jag hur mycket jag tar.

Att bokföra sin kost måste vara optimalt för en revisor?

– Ja, det är lite roligt för när man bokför allting så ser man ju precis hur mycket man får i sig. Jag kan också se att jag sparar jättemycket genom att ta ett proteinbröd i stället för ett rostat vitt bröd, och det är ändå lika gott. Jag är inte längre hungrig och äter mycket smartare nu än jag gjorde tidigare.

Vad är det bästa med appen?

– Den fungerar lite som en personlig coach. Om jag går över dagsbehovet talar den om att jag ligger illa till, men att jag till exempel kan lösa det genom en 20 minuters rask promenad. Och om jag äter rätt talar den om att jag är på rätt spår.

Har du bara lagt om kosten eller har du även börjat röra på dig?

– Jag har satsat på att använda crosstrainern, cykla och ta snabba promenader. Det sliter inte så mycket på lederna, men ger bra träning. Jag har lärt mig att det räcker om jag håller igång en halvtimme varje dag. Dessutom har jag börjat stå upp och jobba i stället för att sitta.

Vilka reaktioner har du fått från familjen och kollegorna?

– Bara positiva. Min viktminskning har varit positiv för hela familjen. Min son, som faktiskt var omskriven i Balans nr 4/2014 för att han skulle göra klassikern, har varit på mig i flera år om att jag skulle ta itu med det och han är mycket nöjd nu. Jag har också hört både kollegor och kunder som börjat använda appen.

Charlotta Marténg

FAKTA:

Jan Kjäll

Titel: Auktoriserad revisor, senior partner.

Ålder: 59.

Familj: Gift med samma hustru sedan 31 år. Tre vuxna barn.

Inspireras av: Ungdomar och förändringsarbete.

Att dra åt samma håll.

Drömmer om: Lösning på flyktingkrisen i Europa.