Mattias Segerbrand, auktoriserad redovisningskonsult, Saldo Redovisning

Matthias Vidh, revisor, Baker Tilly Mapema

Elisabet Svensson, auktoriserad redovisningskonsult, Ekonomibyrån i Halmstad

1. Vad vill du få ut av det nya året?

– Jag önskar innerligt att alla dokumentationskrav minskar massivt, då jag vill lägga tid på kunden i stället för på en massa pappersexercis som få tittar på. Sen hoppas jag att våra nya idéer om hur vi kan förenkla livet för byråer har tagit form. Vi har en massa idéer som kommer att förändra branschen i grunden och som skulle förbättra för alla, det tänker vi jobba vidare på.

– Jag hoppas att vår byrå, och nätverket Baker Tilly, fortsätter den positiva utveckling vi haft de senaste åren och att förslaget från den så viktiga 3:12-utredningen faller väl ut, inte minst för våra kunders skull men även för vår bransch. Jag hoppas också att branschen fortsätter det viktiga arbetet med att digitalisera, vilket jag tror är helt nödvändigt för att överleva på sikt.

– Jag vill fortsätta att utvecklas i min rådgivarroll. Mina kunder efterfrågar allt mer råd, och mindre bokföringstjänster, vilket jag tycker är roligt och spännande.

2. Vad blir din byrås största utmaning i år?

– Om det verkligen är redovisning vi ska syssla med eller om vi faktiskt ska förändra världen i stället. Kan låta kaxigt, men det är så vi tänker. Vi vill minska rädslan för alla byråer inför framtiden och vi vet hur vi vill göra det.

– En av våra största utmaningar är att hitta rätt personer att ta med på resan in i framtiden. Det krävs unga, hungriga och drivna människor för att göra oss attraktiva för våra framtida kunder. Det innebär att vi bör söka människor med lite annorlunda bakgrund än vi gjort tidigare. En annan stor utmaning är att se över gamla förlegade sätt att arbeta och införa nya spännande arbetssätt.

– Att hänga med i den tekniska utvecklingen och kunna erbjuda bra och enkla digitala lösningar som passar mina kunder och deras behov. Jag och mina anställda måste gå över till att bli mer ”lärare/controllers” åt våra kunder i stället för att göra traditionella bokföringstjänster.

3. Vilka frågor borde branschen fokusera på i år?

– Göra det lättare att konvertera in i framtiden, samarbeta kring digitalisering och hur arbetet kring Reko ska effektiviseras. Vi måste ge byråer möjlighet att tjäna pengar på grundverksamheten, det vill säga att hjälpa småföretagare i stället för att jobba ihjäl sig med dokumentation. Vi har ett gigantiskt ansvar gentemot våra kunder, men betalningen vi får rimmar sällan med tiden vi lägger ner.

– Jag tror det är viktigare än någonsin att branschen fortsätter att ta fram nya tjänster och vågar använda den nya tekniken som våra framtida kunder förutsätter att vi gör. Branschen (läs FAR) måste också arbeta för att lagstiftningen kommer ikapp vårt och våra kunders sätt att arbeta så att vi kan hänga med i utvecklingen utan att bryta mot lagar och regler. Vi måste leda denna förändring!

– Arbeta med att försöka få ett enklare regelverk för de minsta företagen i Sverige. Jag anser att det fortfarande är för höga krav för de minsta aktiebolagen. Fortsätta samarbetet med SRF för att på sikt kunna bli en branschorganisation.