Det är 9 november 2016 på morgonen. Hela världen nås av det överraskande och omtumlande budskapet att Donald J. Trump blir USA:s näste president. Men varken presidentval eller djup snö stoppar framtidsentusiaster. De pulsar fram i snön på Stadsgårdskajen i Stockholm där Fotografiska ligger inbäddat i dimma. Sådan är inramningen runt Vismas framtidsdag – Forward 2016.

Först ut är Rob Nixon från Australien. Han är mest känd som författare till boken ”Remaining Relevant – the future of the accounting profession” och far runt vår jord och predikar om hur branschen måste ställa om. Nixon är extremt tydlig med vad digitaliseringen medför. Alla utmaningar. Alla möjligheter. Egentligen är det inget nytt, förutom att det NU är dags att göra förändringen. På väg mot ”Real time accounting”.

Allt handlar inte om digitalisering. På en publikfråga utvecklar Rob Nixon begreppet ”financial intimacy”. En lång relation med kunden lägger bästa grunden för värdeskapande och framåtriktad rådgivning, särskilt som redovisningskonsulten, revisorn eller rådgivaren ofta vet saker om kunden som ingen annan har kännedom om, inte ens kunden själv.

FAR:s egen framtidsgeneral Bengt Skough, alias Ben Wood (eller är det tvärtom), äntrar scenen. Budskapet bygger på framtidsrapporten ”Nyckeln till framtiden”, och Skough ackompanjerar föregående talare på ett övertygande sätt. Varje byrå behöver mejsla fram en affärsplan utifrån en tydlig affärsmodell. Något som särskilt sätter ledarskapet på prov är att förändra principerna för prissättning efter 100 år av timdebitering. I det digitala landskapet är timmar ingen bra bas, om de någonsin har varit det, för värdet av en tjänst.

Anna-Bella Packwood, redovisningskonsult på Deskjockeys, berättar på Fotografiska om hur byrån inspirerades av FAR:s första framtidsstudie 2013. Då föddes en längtan men också ett mod att förändra. Med utgångspunkt i en ny affärsmodell är alla medarbetare nu involverade i det ständiga förändringsarbetet. Och Deskjockeys växer med god lönsamhet. Nästa steg är att gå från fasta priser till värdeprissättning, och för balansen i livet är sex timmars arbetsdag ett viktigt mål. Årets framtidsbyrå 2014 sätter hela tiden nya mål.

Efter forward 2016 grunnar jag på varför uppskattningsvis cirka 20 procent av byråerna hängivet och påtagligt utvecklar sina verksamheter inför framtiden. Jag funderar också på varför övriga 80 procent inte gör det. Det finns ju inget som behöver inväntas; varken lagstiftning eller system och program, inte heller något speciellt startskott, inte ens FAR:s utbildning av ledare eller digitala stöd i affärsutvecklingen.

Jag tror stenhårt på betydelsen av visioner som sätter ord på drömtillståndet, dit man verkligen vill, och som får bollen att rulla. Det måste ju bli action. På nätet läser jag: ”En vision är en framtidsbild som är så magnetisk att den driver till handling. En stark vision fungerar både som bränsle och vägvisare, och den hjälper företaget att motivera medarbetare, attrahera kunder och partners och att ta strategiskt viktiga beslut.”

En uttalad färdriktning gör det också enklare att sätta mål, och utvecklingstakten accelererar sedan av sig själv. Dessvärre gäller även det motsatta – utan en vision och tydliga mål går det knappast att starta upp ett förändringsarbete. Här kan jag inte låta bli att återge den berömda ordväxlingen ur Alice i Underlandet. Alice frågar klockarkatten:

  • Vilken väg ska jag ta härifrån?

  • Det beror på vart du vill komma, svarar katten.

  • Det vet jag inte, svarar Alice.

  • Då spelar det heller ingen roll vilken väg du tar, säger katten.

Saknar ni en vision som ger färdriktning och glöd? Den mest digitala byrån. Den mest hållbara byrån. Den mest lönsamma byrån. Den mest ... Nej, nej. Ni ska välja en vision som passar er och era kunder. Eftersom vanans makt är så stor och stark är det avgörande att alla medarbetare är med i processen. Det måste dessutom få ta lite tid att finna den rätta visionen. När visionen väl är på plats börjar det hända saker.

Dan Brännström är FAR:s generalsekreterare.