Revisorer på mindre byråer misslyckas oftare på revisorsexamen. Samtidigt höjs röster för att modernisera utbildningskraven för att bli auktoriserad revisor.

Revisorsnämnden och Examensrådet levererade flera överraskande uppgifter när de i mitten av november bjöd in branschen till ett möte om utbildningskraven och utformningen av revisorsexamen.

Något som fick branschföreträdare att reagera var det låga antalet tentander från just mindre byråer som godkänns vid provtillfällena i maj och i november varje år. Även om det är fler än de som godkändes då provet bestod av två delar i stället för en – en förändring som trädde i kraft 2013 – är det fortsatt uppseendeväckande siffror.

Prov genomförda hösten 2013 – hösten 2015 ledde till totalt 60 procent godkända resultat. Av dessa var 72 procent från Big 4 (EY, Deloitte, PwC och KPMG), 69 procent från Big 7 (Big 4 + Grant Thornton, Mazars och BDO) samt 38 procent från övriga byråer.

– Vi är nöjda med graden av godkänt som ligger på 60 procent, säger Lena Möllerström Nording, ordförande i Grant Thornton och ordförande i Examensrådet.

FAR:s generalsekreterare Dan Brännström tycker däremot att godkännandegraden för medarbetare utanför de sju största byråerna är anmärkningsvärt låg.

– Det är chockerande uppgifter. Vi måste finna nya sätt att ge revisorerna på mindre byråer stöttning. Hur man förbereder sig inför revisorsexamen är naturligtvis avgörande, säger Dan Brännström.

Den byrå med anställda som på senare tid lyckats bäst med att klara revisorsexamen är Deloitte. Sedan byrån startade förberedelseutbildningen CPA Excellence har den förbättrat sin resultatstatistik väsentligt.

Under mötet framhöll Lena Möllerström Nording även att revisorn om fem år inte kommer att likna dagens revisor.

Kanske är det därför Revisorsnämnden nu visar en öppen attityd till att förändra utbildningskraven för auktoriserade revisorer. Det var länge sedan de teoretiska kraven var föremål för en större översyn och med tanke på dagens branschtempo är det många som ser fram emot en uppfräschning – både vad gäller uttryck och innehåll.

– Moderniserade utbildningskrav breddar branschens rekryteringsbas. Därför är öppenheten från Revisorsnämndens sida väldigt positiv. Det är också utmärkt om revisorerna har lite olika utbildningsbakgrund och inte är stöpta i samma form, säger Dan Brännström.

Sofia Hadjipetri Glantz