Ny undersökning visar att Storbritannien ligger i täten när det gäller att digitalisera revisions- och redovisningstjänsterna.

FAR:s framtidsstudie Nyckeln till framtiden som presenterades i september visade att digitaliseringen i branschen är på väg att förändra affärslandskapet i grunden. För svenska byråer i framkant är automatiseringen redan en positiv realitet.

Nu visar en ny undersökning att Storbritannien har tagit stora kliv framåt i fråga om revisorers och redovisningskonsulters sätt att arbeta effektivt med automatiserade tjänster.

Enligt rapporten SME Barometer Research 2016 använder 45 procent av de brittiska revisorerna och redovisningskonsulterna onlinelösningar för att administrera arbetet, vilket är näst högsta siffran efter Nederländerna. Den egenskap företagare värdesätter mest hos sina revisorer och redovisningskonsulter är just att de levererar i ett snabbt tempo, skriver engelska AccountancyAge.

Det framgår alltså efter att företaget Exact låtit 2.500 brittiska små- och medelstora företag samt deras revisorer och redovisningskonsulter svara på frågor om digitaliseringen och automatiseringen i branschen.

Hög efterfrågan av realtidsinformation kombinerat med tekniska framsteg leder till att revision och bokföring allt mer ses som en handelsvara, betonar Gavin Fell på Exact.

– De byråer i branschen som kan hålla takten och leverera realtidsinformation samt djuplodande affärsinsikter till sina kunder är de som har bäst möjlighet att lyckas, säger han till AccountancyAge.

Enligt undersökningen är kunderna dubbelt så nöjda med de revisorer och redovisningskonsulter som omfamnar och erbjuder digitala tjänster. Eftersom företagarna kräver effektivitet och snabbhet konstaterar 37 procent av de brittiska branschkollegorna inom revision och redovisning att automatisering samt digitalisering är områden där de ytterligare kan utvecklas.

I samma rapport uppger 67 procent av revisorerna och redovisningskonsulterna bättre integration av mjukvara som ett betydelsefullt fokusområde i verksamheten, liksom att ersätta pappersformulär med digitala lösningar (62 procent).

Men även om branschen använder digitala hjälpmedel för att effektivisera finns fortfarande en viss skepsis hos utövarna vad gäller ”robotifieringen”. Bara tio procent av dem som har svarat i rapporten skulle i nuläget våga låta en robot sköta hela bokföringen.

Undersökningen SME Barometer Research 2016 utförs av företaget Exact och tar tempen på revisions- och redovisningsbranschen i Frankrike, Belgien, Tyskland, Spanien, Storbritannien, Nederländerna och USA.

Sofia Hadjipetri Glantz