Det var med stor spänning Balansredaktionen tog emot resultatet av läsarundersökningen som gjordes i slutet av förra året. Visst får vi en del kommentarer och reaktioner löpande, men det här är ju vår stora chans att på ett strukturerat sätt få veta vad du som läsare och FAR-medlem tycker om Balans. Som vilka artiklar som är populärast, och om läsandet har förändrats jämfört med tidigare undersökningar.

Det är glädjande att så många tycker att Balans är en bra tidning, 94 procent svarar att den är mycket bra eller ganska bra. Och siffrorna från tidigare undersökningar står sig när det gäller Balans förmåga att vara aktuell, saklig och att vi har kunniga skribenter. Över 90 procent instämmer på samtliga tre områden. Det är vi stolta över!

Men efter att ha slickat i oss av berömmet är det dags att ta tag i det som är mindre bra. Syftet med läsarundersökningen är ju att få vägledning i vårt utvecklingsarbete. Trots att Balans webb har flera år på nacken är det endast hälften av FAR:s medlemmar som känner till dess existens. Och av dem är det endast 20 procent som besöker den en gång i halvåret eller fler gånger. Man skulle kunna se det som ett kapitalt misslyckande. Men man kan också vända på det; wow, vilken potential! Under året kommer du att märka en ökad aktivitet på webben, främst när det gäller nyheter. För om det är något som läsarundersökningen har tydliggjort så är det att nyheter är det som är mest uppskattat i tidningen. På sidan 12 kan du läsa mer om resultatet i läsarundersökningen.

Ett stort tack till alla er som ställde upp och svarade på frågorna!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se