Roland Sigbladh, ny förbundsdirektör för Srf konsulterna, som samarbetar med FAR kring auktorisationen för redovisningskonsulter samt deras vägledning, Reko.

1 januari tog du över som förbundsdirektör för Srf, hur känns det?

– Det känns både roligt och utmannade. Det är härligt att få förtroendet att leda medlemmarna in i framtiden. Det sker och kommer att ske stora förändringar av yrkesrollen för redovisningskonsulter till följd av automatiseringen och digitaliseringen. Utmaningen för mig är att kunna ge det stöd som behövs för att de ska kunna ta steget från stansning och bokföring till analys och rådgivning.

Vilken nytta har du av din tidigare roll som marknadschef på UC?

– Jag tror att det är en tillgång att jag har lång erfarenhet från både marknadsföring och kommunikation. Vår bransch uppfattas av många som ganska konservativ och försiktig, så jag tror att vi behöver både öka och förändra vår kommunikation. Det handlar om att dels visa vilken samhällsnytta vi gör, dels få företagen att förstå vilka risker de tar om de inte har professionellt stöd i sin redovisning.

Du har i din tidigare roll på UC varnat för den försämrade kvalitén i redovisningen:

– Ja, efter revisionspliktens avskaffande för de minsta företagen såg vi en viss försämring av kvalitén i årsredovisningarna hos företag som valde bort revisorn utan att ersätta den med en auktoriserad redovisningskonsult. Vi måste få företagen att inse risken med att välja bort den professionella hjälpen. Det är som när man ska bygga om sitt hus, då är det naturligt att anlita fackmän som elektriker och rörmokare, för man vet riskerna med att inte göra det.

Hur ser du på samarbetet med FAR?

– Samarbetet kring olika branschstandarder, som auktorisationen för redovisningskonsulter och Reko är viktigt. I framtiden kan yrkesrollerna komma att förändras och bli fler och då är det viktigt att samarbetet kring branschens standarder fortsätter.

Rakel Lennartsson