88 procent av företag och organisationer globalt anser inte att deras nuvarande struktur för IT-säkerhet speglar organisationens utmaningar. Det visar undersökningen Global Information Security Survey 2015 från EY.

Mer än en tredjedel tror heller inte att deras organisation skulle upptäcka ett avancerat cyberangrepp i dag.

Rapporten, där 1755 beslutsfattare i organisationer och företag i 67 länder har tillfrågats, visar på en ombytlig cyberbrottslighet som i många fall är svår att hålla jämna steg med och upptäcka.

– Digitalisering, mobilitet och ett stort ekosystem av till exempel kunder, samarbetspartner och underleverantörer är i dag en förutsättning för moderna verksamheter. Detta innebär en ökad integration av system, ett ökat utbyte av data och att känslig information finns tillgänglig överallt från flera olika mobila enheter.

– Allt som vi kan sätta ett chip i och ge en IP-adress, och det kan vara allt från bilar och kylskåp till fläktsystem och övervakningskameror, öppnar nya dörrar för ett potentiellt angrepp och sätter mycket stor press på informationssäkerheten, säger Unai Viguri, rågivare inom IT-säkerhet på EY Sverige.

En övervägande majoritet av dem som svarat på frågorna i undersökningen, 88 procent, anser inte att deras övergripande struktur för IT-säkerhet möter verksamhetens behov och 69 procent uppskattar att budgeten borde fördubblas för att säkerställa detta. 36 procent har uppgett att de i dag inte använder programvara för att upptäcka hot.

– Det är inte längre en fråga om verksamheter blir utsatta för angrepp eller inte och det finns mycket kvar att göra. Företagen har helt enkelt inte råd att förbise eller underskatta dessa potentiella risker och det enda sättet att lyckas i den digitala världen är att på ett effektivt sätt skydda sig själva, sina kunder och därmed skapa förtroende för varumärket, säger Unai Viguri.

Charlotta Marténg