Inom tio år har vi jämställda delägarkollektiv på de största revisionsbyråerna! Ja, det är faktiskt sant! Visserligen visar Balans årliga jämställdhetsundersökning att det fortfarande endast är en av fem delägare som är kvinna. Men ökningstakten stiger. Och om trenden håller i sig är alltså 40 procent av delägarna kvinnor inom tio år. Jag utgår från den vedertagna jämställdhetsdefinitionen, det vill säga att mellan 40 och 60 procent är jämställt.

Lite oroande är det emellertid att en hel del tyder på att det döljer sig en kvinnofälla i det faktum att chefskollektivet i sin helhet på de stora byråerna har blivit allt mer jämställt. Kan det vara så att många duktiga kvinnor kommer dit men inte längre? Och vad beror det i så fall på? Oavsett vilka skälen eventuellt är, så är det i grunden en fråga om hållbarhet. Det vore slöseri att inte ta tillvara på den kompetens som finns hos kvinnorna i branschen.

Det går inte att ducka för denna fråga. Under de kommande veckorna kommer Balans att intervjua storbyråernas vd:ar och personalchefer om hur de arbetar med jämställdhetsfrågorna. Intervjuerna kommer att läggas ut löpande på tidningenbalans.se. Missa inte denna spännande och angelägna läsning!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se