Ett abonnemang som innebär obegränsad rådgivning i mindre redovisnings- och skattefrågor. Det var Carola Lundgrens radikala idé när hon efter 16 år på storbyrå valde att starta egen firma. Supportavtalet har visat sig vara en lönsam affär.

Revisionären har gått med vinst varje år och vuxit med en person om året sen Carola Lundgren grundade byrån för tio år sen. Supportavtalet är en av de innovationer som har bidragit till framgången.

– Min idé när jag slutade på den stora revisionsbyrån var att starta något helt nytt och våga tänka utifrån och in i stället för tvärtom, säger Carola Lundgren.

Hon visste att många kunder var irriterade på att de aldrig kunde förutse när det skulle komma en saftig faktura från deras revisor och det gjorde att de drog sig för att ringa.

– Den största vinsten med supportavtalet är att kunderna vågar ringa, säger Carola Lundgren.

Erbjudandet om ett årsabonnemang skickade hon ut till alla sina upparbetade kunder i samband med att hon övergick till egen verksamhet i Revisionären. Med erbjudandet följde en faktura, som kunden kunde välja att betala eller riva sönder.

– En person ringde och var upprörd över att jag hade skickat en luftfaktura, men en fjärdedel av mina hundratalet kunder tackade ja.

Detta var 2006, vilket innebär att Carola Lundgren var en av de första att införa abonnemang. Hennes upplevelse är att det varit en framgång, men det är först i samband med den här intervjun som hon börjar räkna på det.

– Vi bokför all supporttid på ett konto och när man slår ut kostnaden över året visar det sig att timpriset kan variera med flera hundra kronor från ett år till ett annat och nyttjandegraden varierar stort mellan olika kunder.

Den kund som använt mest tid har fått 17,5 timmar för sitt abonnemang, medan några bara använt en kvart. 2015 låg det genomsnittliga timpriset på 1.542 kronor i timmen, året dessförinnan på 941 kronor.

– Men jag hade fortsatt med avtalet även om det bara gett 400 kronor i timmen eftersom vi har igen tiden i så många ändar, säger Carola Lundgren.

Supportavtalet leder till både nöjdare kunder och bättre bokslut.

– Kunderna gillar att ha ett val och de som väljer supportavtalet är nöjda även om de inte använder upp tiden eftersom abonnemanget gör att de kan budgetera sin årskostnad då jag även har fast pris för bokslut, årsredovisning och deklaration.

För medarbetarna är den stora vinsten att kunderna vågar ringa, vilket innebär att man löser frågor kontinuerligt och har ett bättre grundmaterial när det är dags för bokslut.

Rakel Lennartsson

Vinster med supportavtalet:

Tätare kontakt

Mindre irritation

Bättre bokslut

Genomsnittligt timpris:

900–1.500 kronor

Pris per år:

2.595 kronor